Balıkesir

Çiğ süt fiyatındaki artış

17:26 01 Temmuz 2017
Çiğ süt fiyatındaki artış

Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman, çiğ süt referans fiyatına yapılan dokuz kuruşluk zammın üreticiyi memnun etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Karaman, Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) 1 Ağustos 2017-28 Şubat 2018 tarihlerinde çiğ süt referans fiyatının litre başına 1,3 lira olmasını kararlaştırılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Başta yem olmak üzere bir çok girdi maliyetinin yükseldiğini bu nedenle sütün fiyatının istenilen oranda değişmediğini, bunun da süt üreticisine darbe vurduğunu söyleyen Karaman, sözlerini şöyle anlattı:

"Dokuz kuruş zam yapıldı ve süt 1,30 kuruş oldu. Ancak soğutma tankı olmayan köylerdeki üreticinin eline geçecek rakam işletme bedelleri düştükten sonra litre başına 1.25 lira zor olur. Süt soğutma tankı olan işletmelerin eline geçecek rakam ise litre bazında 1.28 liradır. Bu nedenle çiğ sütün litre fiyatı 1,40 kuruşun altında kalmamalıydı."

Hava sıcaklıklarının artması ile beraber sütte verim düşüklüğünün yaşanmaya başladığını aktaran Karadağ, haziran ayı ortalarında ortalama 25 kilogram süt veren bir ineğin sıcaklar ile birlikte süt veriminin 17 kilograma kadar düştüğünü söyledi.

Sıcakların düşmesiyle ineklerde süt veriminin yeniden artması bekleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.