Balıkesir

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşu

17:26 05 Eylül 2017
Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşu

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Uğur, yaptığı açıklamada, milli mücadele yıllarında kanıyla, canıyla bağımsızlığın bedelini ödeyen aziz şehitleri ve gazileri rahmetle ve minnetle andığını belirtti.

Kurtuluş Savaşı'nın tarihi şanlı zaferlerle dolu aziz Türk milletinin iman gücüyle hiçbir zincire boyun eğmeyeceğini, hiçbir engele izin vermeyeceğini gösterdiği büyük bir savaş olduğunu ifade eden Uğur, şunları kaydetti:

"Her parçası kanla, canla dolu, savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu, 1. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan ağır antlaşmalar bahane gösterilerek 1919'da işgal edilmeye başlandı. İlk olarak 15 Mayıs'ta İzmir'i işgale girişen Yunanlar, 30 Haziran 1920'de de Balıkesir'e girdi. Niyetleri bizi yok etmek, ülkemizi, milletimizi paramparça etmekti. Kahraman Balıkesir halkı böylesine zor zamanlarda, zulme karşı dimdik durdu. Okuma Yurdu ve Alaca Mescid toplantılarıyla düşman askerleriyle nasıl mücadele edileceğini istişare etmeye başladı. Alaca Mescid toplantısında şehrimizin ileri gelenlerinden 41 kişilik bir heyet seçildi ve böylece örgütlü direniş başlamış oldu. Balıkesir, milli mücadelede ilk kurşunların atıldığı il olmanın yanında düzenlenen 5 kongreyle devleşen il olmuştur. Balıkesir, Alaşehir Kongreleri bu yıllarda yürütme ile ilgili önemli kararlar almış ve adeta milli bir hükümet gibi hareket etmiştir."

Uğur, 6 Eylül'de Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulduğuna dikkati çekerek, "Balıkesir, ülkesinin istiklali ve istikbali için varını-yoğunu canı pahasına bu vatan toprakları için feda etmeye hazır olduğunu tarihin her döneminde ispatlamıştır. Balıkesir'in ve ülkemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kanlarıyla hürriyetimizi temin eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, rahmetle anıyorum. Balıkesirlilerin Kurtuluş Günü'nü de kutluyorum." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.