Balıkesir

Ayvalık Ayazması restore edildi

19:05 25 Mart 2018
Ayvalık Ayazması restore edildi

Ayvalık Ayazması'nın restorasyonu tamamlandı.

Restorasyonu tamamlanan Ayvalık Ayazması (Panagia Phaneromeni), törenle açıldı.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, törende yaptığı konuşmada, kentsel sit alanı içinde yer alan ayazmanın etrafının dar sokaklarla çevrili olduğunu söyledi.

Bu dar sokaklarda 19. yüzyıla ait eski dokuyu oluşturan evlerin yer aldığını belirten Gençer, şunları kaydetti:

"Ayazma kutsal su anlamına geliyor ve bu suyu içen kişiye şifa verdiği, arzularının gerçekleştiğine inanılıyor. İnanç gözetmeksizin herkes son yüzyıllarda ayazmaları ziyaret ediyordu. Panagia, Ortodokslarca Meryem Ana'ya verilen addır. Phaneromeni ise canlanan yeniden doğan anlamına gelir."

Ayazma'nın Ayvalıklı Evaggelin tarafından 1851 yılında 16 yaşlarında bir kız çocuğunun görmüş olduğu rüya sonucu bulunduğunu anlatan Gençer, şu bilgileri aktardı:

"Burada 1852 yılında Meryem Ana'nın ikonası ve kutsal su bulundu. 1890 yılında buraya büyük bir ayazma inşa edildi. Yani burası Meryem Ana için yapılmıştır. Neo klasik üslupla ve Ayvalık'ın yöresel malzeme olan sarımsak taşı kullanarak yığma sistemde inşa edilen ayazma, yenileme çalışmaları sonucunda sadece Ayvalık'ın tarihi dokusuna değil ulusal kültür mirasımıza çok önemli bir kazanım oldu. Çevrede sosyal alanlar yaratıp bu sokaklarda insanların uzun süre vakit geçirmesini sağlamak istiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.