Bartın

Bayram tatilinde kredi kartı uyarısı

12:36 19 Eylül 2015
Bayram tatilinde kredi kartı uyarısı

SELİM BOSTANCI - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde kredi kartı kullanacak tüketicileri, bütçelerinin üzerinde harcama yapmaması konusunda uyardı.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel gün ve bayramlarda mağaza ve firmaların promosyonlarının arttığını, tüketicilerin aşırı harcamaya yöneldiğini söyledi. İhtiyaçların sonsuz, gelirlerin ise sınırlı olduğuna işaret eden Küçük, "İhtiyaç mutlaka çok borca girmeden bir plan dahilinde giderilmeli, tatil planları da buna göre yapılmalıdır. Bilinçli tüketiciler olarak ihtiyaçlarımızı önceden belirleyerek ona göre harcama yapmalıyız" diye konuştu.

Tüketicilerin günlük yaşamda sıkça başvurduğu kredi kartını, özel günlerde daha fazla kullandığını vurgulayan Küçük, şöyle konuştu:

"Bayram tatilinin rehavetine kapılarak 'bir şekilde ödenir' psikolojisiyle kredi kartına yüklenen tüketicilerin bilinçsiz harcamaları, onları maddi açıdan çok zor duruma düşürebilir. Tüketiciler, kredi kartını, ödemeleri hesaplayarak kullanmalı. Genellikle bireyler ceplerindeki parayı harcamaya kıyamıyor ama söz konusu kredi kartı olunca bankanın parasını kendi tasarrufuymuş gibi kolayca ve bilinçsizce kullanıyor. Plansız kredi kartı kullanımının ödeme güçlüğü çekilmesine, ağır ödeme yükü altında kalınmasıyla da birçok ailede sosyal faciaların yaşanmasına neden olduğunu görüyoruz." 

Tüketicilerin, özendirici reklamlardan etkilenmemesi gerektiğine dikkati çeken Küçük "Kredi kartıyla alışveriş yapıyorsak, yaptığımız alışveriş tutarı ile karttan çekilen tutarı mutlaka kontrol etmeli, karşılaştırmalıyız. Kredi kartımızdan, harcama tutarımızdan daha fazla tutarda bir çekim söz konusu ise hemen itiraz etmeliyiz" dedi.

Küçük, turizm paket turlarından faydalanan tüketicilerin de aldıkları hizmetin eksik ya da hatalı olması halinde bunu fotoğraf ve tutanakla belgelendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.