Bartın

KKTC'de sabah ezanının hoparlörden okunmasının yasaklanması

14:17 06 Kasım 2015
KKTC'de sabah ezanının hoparlörden okunmasının yasaklanması

 Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, KKTC'deki 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasına ilişkin, "Ezanın yasaklanması özgürlük değil inanç alanlarına müdahaledir. Bunun özgürlük olarak kabul edilmesi mümkün değildir" dedi.

Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC'de alınan karardan derin üzüntü duyduklarını söyledi.

Kişilerin istek ve özgürlük alanlarının din ve ibadetle ilgili alanlarla çatıştığında, var olan evrensel değerlerin baz alınması gerektiğini anlatan Civelek, "Bir insanın bireysel olarak ‘sabah ezanından rahatsız oluyorum, gürültü duyururum’ deme hakkı olabilir. Ama bu bireysel hakkın üzerinde daha evrensel, bütün dinlerin ve insanların inanç hakları vardır. Burada bireyin rahatsızlığı ile bütün bir toplumun, dini inanış mensuplarının ibadet olarak kabul ettiği bir davranışın yasaklanması söz konusudur" diye konuştu.

Civelek, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kişilerin ve toplumların inançla ilgili ibadetlerini yapabilmeleri gerekliliğine yer verdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Başka birinin kilise çanının defalarca çalmasından rahatsız olup şikayette bulunması ve o inancın gereği olan çanın yasaklanması doğru olur mu? Toplumu ilgilendiren konularda belediye anonsları yapılıyor. Burada bir kişinin rahatsızlık duyması nedeniyle bu anonsun yasaklanması doğru olur mu? Ezanın yasaklanması, bir inanç sistemine bağlı olan toplumun inançlarına müdahaledir. Burada bireyin, kendi özgürlüğü ve bireysel çıkarı için bir toplumun inancının gereğini yapmasına müdahale edilmiştir. Ezanın yasaklanması özgürlük değil inanç alanlarına müdahaledir. Bunun özgürlük olarak kabul edilmesi mümkün değildir.  Burada inanç özgürlüğüne karşı bir tavır var, bu da insan haklarına aykırıdır."

Ezanın inananları ibadete çağırdığını dile getiren Civelek, kararın Müslümanların özgürlüğüne, inançlarının gereğini yapmasına müdahale olduğunu ve kabul edilemeyeceğini, İslam toprağı olan KKTC'de de böyle bir kararın alınmasının izah edilemeyeceğini söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.