Bartın

"Siber saldırılarda tüketici mağduriyetleri giderilmeli"

12:55 25 Aralık 2015
"Siber saldırılarda tüketici mağduriyetleri giderilmeli"

SELİM BOSTANCI - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, banka ve diğer kamu kurumlarına yapılan siber saldırılar nedeniyle tüketicilerin mağdur olmaması için tedbir alınması gerektiğini belirterek, "Başvurularda hak kaybı olduysa bu sürelerin uzatılmasını ve son ödeme günleriyle ilgili tüketicilerden gecikme faizi alınmamasını talep ediyoruz" dedi.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışı kaynaklı olduğu belirtilen ve özellikle "tr" uzantılı internet sitelerine yapılan siber saldırıların 14 Aralık itibarıyla arttığını hatırlattı. Bu saldırılardan birçok kamu kuruluşu ve bankanın internet sitelerinin etkilendiğini anlatan Küçük, bu süreçte tüketicilerin ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabildiğini söyledi.

Bir çok tüketicinin banka işlemlerini internet üzerinden yaptığına işaret eden Küçük, şöyle devam etti:

"Tüketicilerimiz, birtakım ödemeleri, havale ve EFT gibi birçok işlemlerin yanı sıra bazı kurumlara başvurularını internet üzerinden yerine getiriyor. Yine tüketicilerimiz, alım ve satım işlemlerini birçok kamu kurum ve kuruluşunun ortak ağ sistemine sahip noterde yapıyor ancak tüketiciler bu internet sitelerinin iş göremez hale gelmesi nedeniyle işlemlerini yerine getiremiyor. Dolayısıyla tüketiciler, son gün olan ödemelerini, başvurularını yapamaz hale geliyorlar. Bu da tüketiciler açısından bir mağduriyet ortaya çıkarıyor. Siber saldırılarda tüketici mağduriyetleri giderilmeli”

- "Zorunlu olarak ortaya çıkan bir durum"

Küçük, yaşanan siber saldırılar nedeniyle son işlem gününde ödemeler yapılmadığı için tüketicilere bir gecikme faizi uygulanacağını veya "son gün" başvurularında haklar kaybedilebileceğini dile getirerek, "Siber saldırılarla ilgili olarak kamu otoritesinin tüketicilerin mağdur olmaması adına tedbir alması, başvurularda hak kaybı olduysa bu sürelerin uzatılmasını, son ödeme günleriyle ilgili de gecikme faizi alınmamasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Küçük, "Tüm yetkililerimizi tüketicilerimizin mağduriyetlerini giderici tedbir almaya davet ediyoruz. Umarım ülkemiz için de bu saldırılar son bulur ve gerekli tedbirler alınır. Ülkemiz de bu tür saldırılara bir daha maruz kalmaz" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.