Bartın

Bakan Tüfenkci'nin açıklaması tüketicileri umutlandırdı

11:50 30 Aralık 2015
Bakan Tüfenkci'nin açıklaması tüketicileri umutlandırdı

SELİM BOSTANCI - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, kredi kartı aidatları ve dosya masrafı konusunda tüketicileri rahatlatacak yeni bir düzenleme için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği ile görüşeceklerini açıkladığını anımsatarak, "Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yeni düzenlemeye ilişkin girişimi, tüketiciler, tüketici hakem heyetleri açısından önemli bir sorunun çözümünü sağlayacaktır" dedi.

Küçük, AA muhabirine, tüketicilerin banka dosya masraflarının iadesine ilişkin tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine yaptıkları başvuruların sonucunda Yargıtay'ın dosya masraflarının tüketiciye iade edilmesine yönelik kararlar verdiğini hatırlattı.

Yargıtay'ın verdiği kararlarda tüketiciden alınan ekspertiz ve sigorta gibi ücretlerin bu dosya masraflarının iadesinde dikkate alınmayacağını, banka tarafından ödenen ekspertiz ücretini de iade kapsamı dışında tuttuğunu ifade eden Küçük, şöyle konuştu:

"Sigorta ücreti konusunda da tüketiciye iade söz konusu değildi. Tüketicilerin, tüketici hakem heyetlerine yaptıkları başvuruların yüzde 92'si banka dosya masraflarının iadesine ilişkindi. Tüketici hakem heyetleri, bu başvurular nedeniyle çalışamaz hale gelmiş, hatta dosya yığınından bazı hakem heyetlerinin odalarına girilemediğini gördük. Yine son dönemlerde tüketiciler yakını, tanıdığı, eşi, dostu olan tüketici hakem heyetlerinde görev alan üyelerden 'Benim kararımı bir an önce çıkartabilir misiniz' diye torpil ister hale gelinmişti ki, bu hakem heyetlerini zor durumda bırakmıştı."

- "Önemli bir sorun çözülecek"

Bakan Tüfenkci'nin, kart aidatları ve dosya masrafı konusunda tüketicileri rahatlatacak yeni bir düzenleme için ocak ayında BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği ile görüşeceklerini söylediğini hatırlatan Küçük, bunu büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Banka dosya masraflarının iadesi konusunun, toplumun çok geniş bir kesimini ilgilendirdiğine dikkati çeken, Küçük, şöyle devam etti:

"Geçen yıl ülkemizde yaklaşık 6,5 milyon kişi banka dosya masraflarının iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvurmuştu. Hakem heyetleri de bu başvurular nedeniyle çalışamaz hale gelmişti. Hatta bazı tüketici hakem heyetleri dosyaların fiziksel büyüklüğünden içine girilemez hale geldiğinden yakınmıştı. Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız, banka dosya masraflarının iadesi konusunda yerleşik yargı kararları olduğunu, yeni bir düzenleme için BDDK ve Türkiye Bankalar Birliğiyle görüşerek tüketicilerin hakem heyetlerine veya mahkemelere gitmeden ücretlerin ödenebileceğini ifade etmesi bizleri son derece memnun etmiştir. Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin girişimi, tüketiciler, tüketici hakem heyetleri açısından önemli bir sorunun çözümünü sağlayacaktır."

Küçük, böylece tüketicilerin hem hak ettikleri ücreti geri almış olacağını hem de tüketici hakem heyetlerinin banka dosya masrafları dışında diğer işlere daha sağlıklı, daha çabuk bakabileceğini belirterek, bu konuda da Bakan Tüfenkci'nin açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını ve bir an önce uygulanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.