Bartın

Bartın’da"Çanakkale Savaşı’nın Düşündürdükleri" konferansı

23:30 18 Mart 2016
Bartın’da"Çanakkale Savaşı’nın Düşündürdükleri" konferansı

Çanakkale Savaşı öncesi İngilizlerin liderliğinde yeni bir dünya haritası çizildiğini ve yazılan senaryonun Çanakkale Savaşı ile oynamaya başlandığını ifade eden Özcan, şöyle konuştu:

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Özcan, “Çanakkale’de 100 yıl önce uygulanan bu senaryo bugün yine Türk milleti üzerinde uygulanmak isteniyor. İşte biz Çanakkale’den aldığımız bu dersle adımlarımızı doğru atmalıyız.” dedi.

Bartın Valiliği ile Bartın Üniversitesince Çanakkale Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla "Çanakkale Savaşı’nın Düşündürdükleri" adlı konferans düzenlendi.

Özcan, Kültür Merkezi’ndeki konferansta yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi ile bugün İslamiyet’in bağımsız bir din olarak yaşanabildiğini belirterek, Çanakkale Savaşı öncesi müttefik devletlerin aralarındaki yaptıkları toplantılarda konuşulanların bugün ders niteliği taşıdığını söyledi.

"Çanakkale Savaşı’ndan bir yıl önce İngiltere her şeyi planlamıştı. Osmanlı Devleti’nin direncini kırmak için Arap Yarımadasında Mekke Emirine çeşitli vaadler vererek ayaklanma çıkarttılar. Balkanlarda da durum ortaydı zaten. Araplara bağımsız bir devlet ve hilafet sözü verdiler, Yahudilere merkezi Kudüs olan bir devlet sözü verdiler, diğer milletlere de aynısını yaptılar. Savaştan galip gelmeleri halinde vadettikleri bu şartlar, savaş sonunda gerçeğin ortaya çıkmasına neden oldu. Aynı topraklar birden fazla devlete verilmişti. İngiltere bunu inkar etmedi, savaş şartlarının bunu gerektirdiği gerekçesiyle kendi aralarında anlaşmalarını söyledi. Bu da anlaşma değil ‘kendi aranızda savaşın’ anlamına geliyordu. O günden bu yana Ortadoğu’da savaş ve kan hiçbir zaman durmadı. Çanakkale’de 100 yıl önce uygulanan bu senaryo bugün yine Türk milleti üzerinde uygulanmak isteniyor. İşte biz Çanakkale’den aldığımız bu dersle adımlarımızı doğru atmalıyız. Bilimle yoğrulan insanlar olarak hedeflerimizi doğru belirlemeliyiz."

Konferansa, Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.