Bartın

Asırlardır yaşatılan Osmanlı geleneği: "Kılıçlı hutbe"

12:04 01 Temmuz 2016
Asırlardır yaşatılan Osmanlı geleneği: "Kılıçlı hutbe"

SELİM BOSTANCI - Bartın'ın Amasra ilçesindeki Fatih Camisi'nde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır yaşatılıyor.

Fethin ardından Kaleiçi Mahallesi'nde yer alan ibadethanede cuma namazı kılan komutan ve askerlerin kılıçlarını burada bırakmaları üzerine başlayan gelenek gereği, hutbeye kılıcı eline alarak çıkan imam veya hatip, duasını tamamladıktan sonra kılıcı minberdeki yerine koyuyor.

Cami imamı Erdal Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bizans dönemine ait kilisenin, Mora seferinden dönen Fatih Sultan Mehmed'in 1460'ta Amasra'yı fethetmesinin ardından camiye dönüştürüldüğü bilgisini aktardı.

- İlk defa görenler şaşırıyor

"Kılıç, Türk İslam tarihinde kudret ve adaletin sembolü olmuştur." diyen Yıldırım, 556 yıldır sürdürülen geleneğe ilişkin ise "Osmanlı orduları tarafından fethedilen yerlerde komutanlar, devlet otoritesini göstermek için cuma günleri minbere kılıçla çıkıp hutbeyi okurmuş. 1460'da Amasra'nın fethinde de komutan kılıçla hutbe vermiş ve fethin anısına camiye kılıcını bırakmıştır. O tarihte kiliseden çevrilen camimizde fethin sembolü olarak cuma ve bayram hutbeleri kılıçla okunmaktadır. Fatih Camisi, ülkemizde yüz yıllar boyu kılıçla hutbe okunan nadir camilerden biridir." dedi.

Camide ilk kez cuma namazı kılan vatandaşların geleneği ilgi ve şaşkınlıkla izlediğini aktaran Erdal Yıldırım, birçok kişinin de kılıçlı hutbeyi görmek için özellikle ilçeye geldiğini ifade etti.

Yıldırım, "Kılıçlı hutbeyi" ilk kez dinleyenlere cami ve geleneğin tarihçesini anlattıklarını da belirterek, "Vatandaşımız bu geleneği gördüğünde çok memnun oluyor, ecdadımızı hatırlıyor. Ecdadın camilere, cuma namazına ne kadar önem verdiğini görüyor. Özellikle yaz aylarında cemaatimizin 3'te 2'sini il dışından gelen ve bu geleneği görmek isteyen misafirlerimiz oluşturuyor. Biz de bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz." diye konuştu.

- İlçe turizmine de katkısı var

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ilçedeki caminin, yüz yıllarca geleneği yaşatan bir ibadethane olduğunu ve burada ilk kez cuma kılanların hutbeye kılıçla çıkma ritüelini ilgiyle karşıladıklarını anlattı.

Osmanlının fethettiği yerlerde başlattığı "kılıçla hutbe okuma" geleneğinin Anadolu'daki bazı camilerde hala devam ettiği bilgisini veren Timur, "Bu camilerden birinin de ilçemizde olması önemlidir. Tarihi ve doğal güzelliğiyle ünlü ilçemizde, böylesine manevi bir değerin yaşatılıyor olması hem ülkemiz, hem İslam dünyası adına gurur vericidir. Ülkenin birçok yerinden bu geleneği görmeye gelenler oluyor. Geleneğin ilçe turizmine de katkısı var." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.