Bartın

Bartın'daki 3 hayvanseverin açlık grevi

17:45 02 Mart 2017
Bartın'daki 3 hayvanseverin açlık grevi

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonFed) heyeti, Bartın'da sokak hayvanlarına yönelik şiddete dikkati çekmek amacıyla 11 gündür açlık grevi yapan 3 hayvanseveri eylemlerinden vazgeçirmeye çalıştı.

HayKonFed Onur Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mirat Gürol, Başkan Yardımcısı Şebnem Aslan ve İstanbul Koordinatörü Barış Şengün, 20 Şubat’ta, İnkumu beldesindeki şehir çöplüğünde sokak hayvanlarına yapılan şiddette "dur" demek amacıyla açlık grevine başlayan Ayşe Köse (46), Uğurcan Saban (18) ve Sevim Arkan'ı (44) ziyaret etti.

Heyettekiler, bir süre sağlık durumlarının kötüye gitmesi nedeniyle eylemcilere grevi sonlandırma çağrısı yaptı ancak grup üyeleri ikna olmadı.

Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklikleri içeren kanun tasarısının, sahipsiz hayvanlar için olumsuz sonuçlanacak maddeler içerdiğini savundu.

Tasarının, bilim insanları, meslek odaları ve STK’ların görüşü alınmadan, Orman Su İşleri Bakanlığının bürokratları tarafından hazırlandığını ileri süren Aslan, şunları kaydetti:

“Akademisyenler, meslek odaları ve STK’lar tarafından büyük eleştiri alan bu tasarı, aynı şekilde katliamlarla neticelenecek maddeleri ile TBMM'ye gönderilerek yeniden gündeme getirilme aşamasında olduğu bilgileri tarafımıza ulaşmıştır. Bu tasarı, hayvanların üremelerini kontrol altında tutacak kısırlaştırma tedbirlerini almamak ve ama buna karşılık şehirlerde yaşamalarına da izin vermemek gibi vahim hataları içeren 3. ve 8. maddeleri ile katliamlara sebep olacaktır."

Mevcut tasarıda, nüfusu 100 binden az olan ilçe ve beldelerde kısırlaştırma merkezi kurulmasının planlanmadığını anlatan Aslan, "Tasarıda, yurt çapında sadece 200’e yakın şehirde kısırlaştırma merkezi olacak, kalan bin 200’e yakın il, ilçe ve beldede sahipsiz hayvanlar kontrolsüz olarak çoğalacak, bir taraftan da şehir dışlarına atılacaktır. Hayvan sayısının artışında adeta patlama olacaktır. Belediyelere kısırlaştırma yaptırılması konusunda bir yaptırım da getirilmemiştir." ifadelerini kullandı.

Aslan, Türkiye'deki hayvan hakları savunucuları olarak, tasarının tamamen iptal edilerek, yeni tasarı oluşturulmasını talep ettiklerini kaydetti.

- "Açlık grevinden vazgeçmiyoruz

Grevde olan hayvan hakları savunucusu Sevim Arkan, "Greve devam ediyoruz sonuna kadar. Bizim istediğimiz, bir canın rahat yaşayabilmesini sağlamak. Elimizden ne geliyorsa yapacağız." diye konuştu.

Açlık grevindeki Ayşe Köse de söz konusu kanun tasarısının değiştirilmesini gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Hayvanlar için sahipli ve sahipsiz kavramı asla kabul edilemez. Talebimiz, onlara karşı işlenen her türlü şiddetin hapisle cezalandırılmasıdır. 2014'te hazırlanarak meclise sunulan tasarının şu anki halinin değiştirilmesini talep ediyoruz. Açlık grevinden vazgeçmiyoruz.”

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.