Bartın

Bahçeye çevirilen bataklıkta 450 ton kivi üretildi

13:13 10 Kasım 2018
Bahçeye çevirilen bataklıkta 450 ton kivi üretildi

Bartın'da, bataklık halde ve çöplük olarak kullanılan araziyi yaklaşık 35 milyon lira yatırım yaparak tarıma açan firma, bu yıl 450 ton kivi üretmeyi başardı.

Bartın Organize Sanayi Bölgesi'nde 2002'den bu yana tekstil  üretimi gerçekleştiren ve 500 kişiye istihdam sağlayan Yonca-Tim Tekstil Tarım Şirketi'nin sahipleri Hasan Hüseyin, Kerem ve Gülbey Aydın kardeşler, 2007'de fabrikalarının önündeki alana eşleri için de hobi bahçesi yapmaya karar verdi. 

Bir süre sonra bahçeyi büyütmeye ve burada kivi üretmeye karar veren kardeşler, Terkehaliller köyünde satın aldıkları 60 dönüm arazi üzerinde 60 ton kivi üretti, bu yıl ise 450 tonluk verim elde edildi. 


Şirket sahiplerinden Gülbey Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretim için köylünün çöp için kullandığı araziyi satın aldıklarını ve araziden yaklaşık 400 kamyon çöp attıklarını söyledi. 

Araziyi verimli hale getirebilmek için 70 kişiyle kepçelerle 2-3 yıl çalıştıklarını aktaran Aydın, "Burası büyükbaş hayvanların çamurun içinde yattığı, bataklık, mezbele bir haldeydi. Bu arazinin ilk halini görseydiniz inanamazdınız. Çok fazla yatırım yaptık." dedi. 

Aydın, yaklaşık 5 kilometre mesafeden borularla su döşediklerini, 2 bin tonluk havuz yaptıklarını kaydederek, sadece 12 tır dolusu su borusunu toprağın altına gömdüklerini, dalların askıları için 4 tır çelik tel kullandıklarını, 15 bin beton direk diktiklerini dile getirdi. 

Toprağın kivi için verimli çıkmadığına değinen Aydın, şöyle devam etti: 

"Zonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki kereste fabrikasından 300 tır ağaç kabuğu getirdik. Kayseri'den 40 tır gonca taşı getirdik. Bolu'nun Yeniçağa ilçesinden 150 tırdan fazla torf getirdik. Bunları karma yaptık, traktörlerle buradaki çorağın üzerine serdik. Araziye verdiğimiz paranın 10 katından fazla toprak için yatırım yaptık. Ben kendim de burada çizmelerimi giyip işçi gibi çalışıyorum, üretmeyi seviyorum."

"12 yıllık zararımızın ardından bu yıl kar edeceğiz" 

Terkehaliller köyünde bulunan 60 dönümlük kivi bahçesinden ilk etapta yılda 60 ton kivi ürettiklerini dile getiren Aydın, sonraki yıllarda hava şartları ve don nedeniyle verimin düştüğünü söyledi. 

Şu ana kadar ellerinde olmayan sebeplerden dolayı zarar da ettiklerini ancak bu yıl 450 ton kivi üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Aydın, şöyle konuştu: 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.