Batman

Akademisyenlerin "Çözüm Süreci" beklentisi

10:40 06 Kasım 2015
Akademisyenlerin "Çözüm Süreci" beklentisi

SELMAN TÜR - Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Durmuş ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, Çözüm Süreci'nin hem bölge halkı için hem de yöredeki üniversiteler için çok önemli olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Kasım seçimlerinde milli iradenin sandığa güven içerisinde yansımasının çok renkli bir Meclis'in tezahür etmesini sağladığını söyledi.

Seçim sonucunun Çözüm Süreci açısından önemli olduğunu dile getiren Durmuş, seçimde yaşanan huzur ortamının devam etmesini istediklerini belirtti.

Huzur ortamının başka şehirlerden öğrencilerin kente gelmesine katkı sunduğu anlatan Durmuş, şöyle konuştu:

"İnşallah bu huzur ortamı devam eder, olaylar olmaz ve üniversitemiz de kalkınır. Üniversite kalkındığı zaman şehir kalkınır. Üniversite bir lokomotif görevi yapar. Şehrin esnafı bundan etkilenir, şehirde yaşayan halk etkilenir. Bizim temennimiz bu güzel ortamın devam etmesidir."

Tek parti iktidarının birtakım avantajları olduğunu vurgulayan Durmuş, ekonomik hamlelerin gerçekleşmesi ve bölgenin kalkınması için çalışmaların yapılmasını beklediklerini dile getirdi. Eğitim ve sanayiye yönelik çalışmalarla bölgenin gelişmesini istediklerini ifade eden Durmuş, "Bölge geliştikçe üniversitelerimiz de büyüyecektir" dedi.

Üniversitenin 7 bin dönümlük alan üzerinde kurulduğunu belirten Durmuş, şunları kaydetti:

"Çözüm Süreci ile üniversitenin 3 bin 500 olan öğrenci sayısı 11 bine ulaştı. Bu yükselişi huzur ortamına borçluyuz. Huzur arttıkça öğrenciler de çok rahat geliyor. Şehri tanıttıkça, şehrin güzelliklerini gördükçe başka şehirlerden Batman Üniversitesine tercih artıyor. Son zamanlarda olayların artması bizi biraz da olsa etkilemişti. İnşallah bundan sonra olaylar da son bulur."

- "Çözüm Süreci'nde yeni bir döneme girildi"

Batman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas ise Çözüm Süreci'nde aktörlerin değişeceği kanısında olduğunu vurguladı.

"Bu HDP olabilir, İmralı olabilir ama yeni dönemde HDP sürecin aktörlerinden biri olmak istiyorsa buna yönelik bazı politikalarını değiştirmesi gerekiyor. Eski söylemlerini bırakıp 'Yeni Türkiye' ile uyumlu politikalar sergilemesi HDP'nin lehine olacağı kanısındayım. Bölgede yemek, içmek neyse Çözüm Süreci de odur" diyen İlyas, bundan dolayı Çözüm Süreci gerçekleşmeden bölgede toplumsal barışın sağlanması anlamında umut verici emarelerin ortaya çıkmayacağını düşündüğünü söyledi.

- "Çözüm Süreci'nin hızlanacağı kanısındayız"

Çözüm Süreci'nin dış politikadan ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden İlyas, şöyle konuştu:

"Özellikle Suriye'de son dönemde gerçekleşen olaylar, Çözüm Süreci'nin dış politikayla paralel yürüdüğünü gösteriyor. Son zamanlarda Suriye'de Rusya'nın yeni bir aktör olarak devreye girmesi, paradigmanın Türkiye'ye yansıması olarak ortaya çıkarmıştır. Biz bu süreçte hem Rusya ve ABD'nin hem de Türkiye'nin bölgede önemli aktörler olarak ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bunun yanında da Çözüm Süreci'nin hızlanacağı kanısındayız." 

Yrd. Doç. Dr. İlyas, tek parti iktidarının sağladığı imkanlara vurgu yaparak, "5 aylık süreçte esnaf ve yatırımcının zarar gördüğü kanısındayız. Artık barışın gelmesi taraftarıyız. Bu bölgede insanlar barışın tadını aldı, bundan sonra herkesin barış için elinden geleni yapacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.