Batman

Yayladan kışlağa göçerlerin zorlu yolculuğu

11:16 31 Aralık 2015
Yayladan kışlağa göçerlerin zorlu yolculuğu

SELMAN TÜR - Beraberlerinde küçükbaş hayvanlarıyla ilkbahar aylarında Batman'dan Doğu Anadolu'nun yaylalarına giden göçerler, havaların soğumasıyla başladıkları günlerce süren dönüş yolculuğunu tamamladı.

Batman ve çevresinde yaşayan göçerler, yılın ilk yolculuğunu nisan ve mayıs aylarında havaların ısınmaya başlamasıyla yapıyor. Çadırlarını, eşyalarını ve hayvanlarını yanlarına alarak yola çıkan göçerler, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki binlerce metre yükseklikteki yaylalarda kurdukları çadırlarda sonbahara kadar konaklıyor.

Göçerlerin yaylalardaki olumsuz hava koşulları nedeniyle gerçekleştirdiği ikinci göç ise kasımda başlayıp aralık ayına kadar sürüyor. Kıl çadırlarını yükledikleri atlarıyla Ağrı'nın yaylalarından Batman'a doğru yola çıkan göçerler, merkeze bağlı Demirbilek köyüne ulaştı.

- Yolculukları 2 ay sürdü

Göçerlerden Zeki Günbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yolculuklarının 2 ay sürdüğünü belirterek bu süre zarfında zaman zaman yağmur altında yola devam etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Yağmur ve soğuk hava nedeniyle zor bir yolculuk yaptıklarını anlatan Günbey, "Buraya 800 hayvanla geldik. Kış başladı artık çadırlara yerleşeceğiz. 6 ay sonra yeniden yayla yolculuğumuz başlayacak" dedi.

Aladağlar'da 5-6 ay yaylada konakladıktan sonra havaların soğumasıyla yola çıktıklarını vurgulayan Adil Ataş ise "Koyunlarımız doğuruyor. Kuracağımız çadırlarda hayvanlarımızı besleyip büyüteceğiz. Bahar aylarında ise yeniden yaylalara döneceğiz" diye konuştu.

Göçer kadınlardan Sabiha Altun da yazın baktıkları hayvanların ürünlerini satıp kış mevsiminde geçimlerini sağlayacaklarını kaydetti.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.