Batman

Hasankeyf'in yeni yerleşim alanına modern çarşı

11:43 21 Nisan 2016
Hasankeyf'in yeni yerleşim alanına modern çarşı

SELMAN TÜR - Ilısu Barajı'nın tamamlanması ile suyun altında kalacak Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki esnaf için Dicle Nehri kıyısında 130 dükkan inşa edildi.

Yeni Hasankeyf'te tarihi motifler ile süslenecek 130 dükkanın bulunduğu çarşı ve han, modern bir görünüme sahip olacak. Hasankeyf Kültür Parkı karşısında, Dicle Nehri kıyısındaki yapı, bölge kültürünün yaşatılmasına da katkı sunacak.

Çarşı ve hanın tamamlanmasıyla ilçeye gelecek yerli ve yabancı turistler, önce Hasankeyf Kültür Parkı'nı gezecek, sonra da hediyelik eşya alışverişini yapabilecek.

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni Hasankeyf'in bölgenin yeni yüzü olacağını söyledi.

Devletin, vatandaşların mağdur olmaması için her türlü çalışmayı yaptığını vurgulayan Baygüven, "Hasankeyf'in yeni yerleşim alanında vatandaşların konut ihtiyaçlarının yanı sıra ilçede esnaflık yapan veya dükkanı bulunan vatandaşlar da düşünüldü. Onun için de yeni yerleşim alanına çarşı ve han inşa edildi." diye konuştu.

Yeni yerleşim yerinde bir iş merkezinin tamamlandığını belirten Baygüven, ayrıca baraj gölüne yakın bir mesafede de yeni bir han yapıldığını bildirdi.

Baygüven, esnafın haklarının korunmasına özen gösterildiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dicle Nehri kıyısına inşa edilen yeni çarşı ve han, bölge kültürünün yaşatılmasına da katkı sunacak. Bu çalışma hassas bir konu. Kamulaştırmalar yapılırken iş yerlerinin tespiti hususunda, kimlerin bu iş yerleri konusunda hak sahibi olacağı Bakanlar Kurulu kararlarında yazıyor zaten ancak kimin ne kadar, kaç metrekare hakkı olacağı yönündeki çalışmaların tespiti sürüyor. Şu an eski Hasankeyf'te ticaretine devam eden, esnaflığına devam eden bütün vatandaşlarımıza hak ettikleri ölçüde iş yeri sağlanacak."

Yeni Hasankeyf'e tarihin yanı sıra kültürün de taşınacağını dile getiren Baygüven, olayın tarihi ve kültürel boyutu dışında bir de turizm boyutu olduğu için özellikle göl kenarına yakın bir yerde çarşı dizayn edildiğini kaydetti.

El işi, kilim, keçe ve kök boya gibi sanatlara önem verdiklerini aktaran Baygüven, Hasankeyf Kaymakamlığı olarak özellikle projelerini bu noktalara yönlendirdiklerini, esnaf ile görüştüklerini, turizme yönelik çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.