Batman

Batman'da "Örnek Köy" projesi

13:24 29 Eylül 2016
Batman'da "Örnek Köy" projesi

''Örnek Köy'' projesinin özellikle kırsaldaki enerji kesinti sorunlarını çözmek için hayata geçirildiklerini vurgulayan İşlek, aynı zamanda kayıt dışı elektrik kullanımını da önleyerek ülke ekonomisine katkı sunduklarını kaydetti.

Batman'ın Kozluk ilçesi Kaletepe Köyü'nde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ), tarafından kaçak elektrikle mücadele kapsamında başlattığı ''Örnek Köy'' projesini hayata geçirdi.

Proje ile hem kayıt dışı elektrik önlenmiş oldu hem de köye kesintisiz enerji verilmeye başlandı.

DEDAŞ Batman İl Müdürlüğüne bağlı 30 kişilik ekip, köyde 3 gün boyunca aralıksız çalışma yaptı.

Proje kapsamında köydeki evlerin içinde bulunan sayaçlar evlerin dışına çıkartıldı, köydeki 30 yıllık enerji hatları yenilendi.

Proje dahilinde köyde bulunan ve eskiyen 75 ağaç direk yenilenirken, 57 yeni beton direk dikildi. Açık iletkenler sökülerek, yerlerine kapalı iletkenler takılırken, trafoların bakımı yapıldı. ayıt dışı kullanımın önlenebilmesi için abonelere ait sayaçların tamamı, direk üstü sayaç otomasyon panolarında toplandı. Köydeki müşterilerin tüketimlerini görebilmesi için de eski sayaçlar ''klavuz'' olarak bırakıldı. İsteyenlere ise internet üzerinden tüketimlerini kontrol edebilmeleri için şifre verildi.

Daha önce sayaçların dışarı çıkartılmasına karşı çıkan köylüler, projenin hayata geçirilmesiyle kesintisiz enerji aldıktan sonra yetkililere teşekkür etti.

Ayrıca, direklere takılan 100 armatür ile köy medyanı ve sokaklar Avrupa standartlarında aydınlatıldı.

- 30 yıllık şebekeler yenilendi

Şebekelerin eskidiği için özellikle kışın evlerin elektriksiz kaldığını belirten DEDAŞ Batman İl Müdürü Faruk İşlek, yapılan çalışma ile kent merkezinin yanı sıra kırsal kesimdeki kesintilerin de önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

İşlek, kent genelinde kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 80'e ulaştığına dikkati çekerek, bunun ülke genelindeki tüm aboneleri etkilediğine işaret etti.

İşlek, hayata geçirilen proje ile kırsal kesimdeki kayıt dışı elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedeflediklerini bunun için de projenin il genelinde uygulanacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.