Batman

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu Ezidileri umutlandırdı

12:00 25 Ekim 2016
Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu Ezidileri umutlandırdı

SELMAN TÜR - Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'ten kurtarmak için başlatılan operasyon, Sincar (Şengal) bölgesinden aynı terör örgütünün saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan Ezidi ailelere umut oldu.

Sincar'dan zorlu bir yolculuğun ardından sığındıkları Türkiye'de Batman'daki çadır kente yerleşen aileler, Musul'un yanı sıra Sincar bölgesinin de huzura kavuşmasını, bu sayede memleket özlemlerinin son bulmasını istiyor.

Saldırılar nedeniyle Sincar'dan bir ay boyunca yürüyerek Zaho'ya ulaşan, oradan da sınıra gelerek Türkiye'ye sığınan Halef ailesi, yaşadıkları zorlukları ve acı dolu günleri unutamıyor.

Batman'ın Beşiri ilçesinin Uğurca köyündeki çadır kente yerleşen 5 çocuk annesi Mizgin Halef (41), AA muhabirine, DEAŞ saldırılarından kaçarak Türkiye'ye yaptıkları zorlu yolculuğu gözyaşları içerisinde anlatarak, "Sincar dağlarında defalarca DEAŞ saldırılarına maruz kaldık. Dağda 50'yi aşkın kişiydik ve bir mağarada iki gün kaldık, sonra Türkiye'ye ulaştık. Allah kurtardı bizi." dedi.

Halef, 2,5 yıldır Türkiye'de yaşadıklarını ifade ederek, Batman İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD) tüm yeme ve içme ihtiyaçlarının karşılandığını aktardı.

- "Vatanımızın DEAŞ'tan temizlenmesini istiyoruz"

Türkiye'de vatan hasreti ile yaşadıklarını vurgulayan Halef, şunları söyledi:

"Evimizden uzakta yaşamak gerçekten çok zor. Burada AFAD ve Kızılay olmasa çaresiz kalacaktık. Memleket özlemi ile yanıp, tutuşuyoruz. Dileriz bir an önce memleketimiz özgürleşir, bizler de vatanımıza döneriz. Her birimiz bir tarafa dağıldık. Bazılarımız buraya geldik, bazılarımız da Almanya'ya gitti, darmadağın olduk."

Halef, terk etmek zorunda kaldıkları evlerinde çamaşır ve bulaşık makinesi ile buzdolabı gibi beyaz eşyalarının olduğunu ancak kaldıkları çadırda bulaşık ve çamaşırı bir leğende yıkadıklarını anlattı.

DEAŞ'ın evlerini yakıp, yıktığını belirten Halef, "DEAŞ'ın elinde olan kızlarımız, gençlerimiz var. Onların bir an önce dönmesini arzu ediyoruz. Küçük yaştaki kızlarımız DEAŞ'ın elinde, onların kurtarılmasını istiyoruz. Onlar her an aklımızdan çıkmıyor. Vatanımızın DEAŞ'tan temizlenmesini istiyoruz." diye konuştu.

- "DEAŞ'ın vatanımızdan da çıkartılmasını istiyoruz"

Hacı İlyas Hüso, DEAŞ'ın saldırıları nedeniyle evlerinden, memleketlerinden olduklarını, DEAŞ'ın herkesi darmadağın ettiğini belirterek, "Kadınlarımızı ve çocuklarımızı aldılar, bazılarını öldürdüler. Tüm devletlerden yardım istiyoruz, kadınlarımızı, kızlarımızı, çocuklarımızı bunların elinden alsınlar. DEAŞ'ın bizim vatanımızdan da çıkartılmasını istiyoruz. Onlar vatanımızdan çıkartıldığı gün topraklarımıza döneceğiz." sözlerine yer verdi.

- "Bu mücadele bizleri umutlandırdı"

Kasım Hasan Reşo da Musul'u kurtarma operasyonundan umutlu olduklarını dile getirdi.

Kendi hallerinde yaşamlarını sürdürürken karşılaştıkları sıkıntıları aktaran Reşo, "Kendi evimizde, vatanımızda, işimizdeydik. Kimseye bir zararımız yok iken bu bela başımıza geldi. Vatanımızdan ettiler bizi, çöllere, dağlara düştük. Allah hakkımızı onlara bırakmasın." ifadelerini kullandı.

Reşo, Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarına işaret ederek, "Allah, Türkiye insanından razı olsun. Bize 3 yıldır bakıyorlar. Musul'u DEAŞ'tan temizlemek için çalışma yapıldığını duyduk. Bu mücadele bizleri de umutlandırdı." dedi.

İzzettin Halef Hıdır da vatanlarını özlediklerini ancak DEAŞ'tan dolayı memleketlerine gidemediklerini bildirdi.

Türkiye'de halkın kendilerine çok iyi davrandığını ifade eden Hıdır, DEAŞ'ten temizlendiği gün vatanlarına dönmek istediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.