Batman

TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - "Dağa giden para artık belediyede, işçimizin cebinde kalıyor"

11:05 06 Aralık 2017
TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - "Dağa giden para artık belediyede, işçimizin cebinde kalıyor"

SELMAN TÜR - İçişleri Bakanlığınca belediyeye yapılan görevlendirme ile kaliteli hizmetle buluşan Batman'daki değişim göz kamaştırıyor.

Batman'da terör örgütü PKK/KCK'ya yardım ve destek verdiği gerekçesiyle hakkında yürütülen soruşturma kapsamında görevden alınan belediye başkanının yerine Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy'un talimatıyla rutin hizmetler eksiksiz yerine getirilirken kenti yenileyecek ve yaşam standardını yükseltecek projeler de hazırlandı.

Bütçenin doğrudan halka hizmet olarak yansıtılması için hummalı çalışmalar başlatıldı, belediyenin tüm birimlerince hayata geçirilen projelerle kent adeta şantiyeye dönüştü.

Altyapıdan temizliğe, üst yapıdan peyzaja, ulaşımdan park ve bahçelerin düzenlenmesine kadar rutin belediyecilik hizmetlerinin eksiksiz sunulduğu kentte spordan sanata, eğitimden ulaşıma ve sosyal tesislere kadar toplumun her kesimine hitap eden, yüz güldüren çok sayıda proje bir bir uygulanıyor.

- "Belediye ideolojik bir ticarethane olarak kullanılmış"

Aksoy, aradan geçen yaklaşık bir yıllık sürede halkla buluşturdukları göz dolduran projeleri AA muhabirine anlattı. Geçen yıl 310 milyon lira olan belediye bütçesinin bu yıl 378 milyon lira olarak belirlendiğini ifade eden Aksoy, milletin olan bütçeyi yine milletin hizmetine sunduklarını belirtti.

"Maalesef belediye bir hizmet birimi olmaktan çıkmış, DBP'li yönetim döneminde adeta ideolojik bir ticarethane olarak kullanılmış." diyen Aksoy, bu nedenle kentin sorunlarının yıllarca biriktiğini gördüklerini söyledi.

Teröre, suça karışmamış, işini yapan, ekmeğini helal bir şekilde kazanmanın derdinde olan herkese kapılarının açık olduğunu aktaran Aksoy, şöyle devam etti:

"Sadece belediye binasını temizlemek için 90 kişi görevlendirilmişti. Buna rağmen belediye binası pislikten geçilmiyordu. Bunların çoğu günde sadece bir saat işe geliyorlardı. Bu müfettiş raporlarıyla da tespit edilmiştir. Şimdi 90 kişiyle temizliği yapılamayan binayı 13 kişiyle temizliyoruz. Burada 75 kişilik tasarruf sağladık. 90 kişi, yakını PKK'ya katıldığı için alınan kişiler. O 90 kişi kendilerinden hizmet beklenmeyen, sadece dağda yakını olduğu için belediyenin adeta dağdaki PKK'lılar için bir sosyal güvenlik kuruluşu olduğu anlayışıyla çalıştırılan kişilerdi. İlk gün de söylediğimiz gibi herkesin siyasi görüşüne, dünya görüşüne saygımız var ama terör örgütünün belediyeleri bir lojistik merkezi, lojistik finans kaynağı, bir propaganda merkezi olarak kullanmasına izin vermemiz mümkün değil."

Aksoy, belediye tarafından sunulan hizmetlerin bütçe ile orantılı olmadığına işaret ederek "Bütçede geçen yıla göre yüzde 20'lik bir artış var ancak şehirde yapılan işler bütçe artışı ile orantılı değil. Bütçe yüzde 20 arttı ama yapılan işler yüzde 300-500 oranında arttı. Bunun sebebi belediye kaynaklarının o ya da bu şekilde dağa gönderilmemesidir." diye konuştu.

DBP'li belediye yönetimi tarafından işçilere yüksek maaşlar ödendiğine ancak bunun bir kısmının geri alındığına dikkati çeken Aksoy, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Belediyede önceki dönemde işçiye piyasa şartlarının çok üzerinde ücretler ödeniyordu. Aradaki bu fark da arka kapıdan geri alınıp, mermiye, silaha dönüşecek kaynaklara gönderiliyordu. Biz bunun önüne geçtik. Bir başka açıdan söyleyecek olursak şimdi işçilerimiz eskisinden daha fazla maaş alıyor ama belediyenin kasasından daha az para çıkıyor. Temizlik işçilerine yüzde 60'a kadar fazla para verilmiş ancak bu daha sonra onlardan alınmış ve onlara asgari ücret oranında para verilmiş. Temizlik işçileri eskiden asgari ücretten yüzde 60'a kadar fazla maaş alıyor ama ellerine asgari ücret geçiyordu. Dağa giden o para artık belediyede kalıyor, işçimizin cebinde kalıyor. Şu anda ayda 1 milyon liraya yakın personel giderlerinde tasarrufumuz var."

- "Dağa giden parayı kestik"

Aksoy, imar uygulamalarında da çok titiz davrandıklarını vurgulayarak bu konuda da kamu yararı ve hukuku ön planda tuttuklarını dile getirdi.

Belediyede daha önce imar uygulamalarının parsel bazında yapıldığını tespit ettiklerini anlatan Aksoy, "Artık bütün Batman kamuoyu biliyor ki eskiden gayriresmi yollarla, gayriresmi paraları öğretmenimize, polisimize, askerimize, vatandaşımıza mermi olacak şekilde ödeyenler artık bu paraları ödemiyorlar. Bu yolla da dağa giden parayı kestik." şeklinde konuştu.

Kentin dört bir tarafında tüm birimlerin sahada yaptıkları çalışmalarla kentin adeta bir şantiyeye döndüğünü anlatan Aksoy, çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

Turgut Özal Bulvarı'nda önceki dönemde iki etabı tamamlanan alt ve üstyapı çalışmalarında üçüncü etabın da yapımına başlandığını ifade eden Aksoy, bu etap için 13 milyon lira bütçe ayrıldığını aktardı.

13 milyon lira denince akla büyük bir para geldiğini ancak önceki yönetim döneminde ikinci etaba üçüncü etaptan daha az olmasına rağmen 27 milyon lira para harcandığını belirten Aksoy, "Bugün 13 milyon liraya yaptığımız işi onlar muhtemelen 40 milyon liraya yaparlardı." ifadelerini kullandı.

- Esentepe'ye 30 milyon liralık doğa parkı

Kentte kişi başına düşen yeşil alanın 3 metrekare olduğuna işaret eden Aksoy, bu rakamı artırmak için geçen yıl 6 park yaptıklarını, park yapımının sürdüğünü söyledi. Aksoy, kentin hakim noktası Esentepe'ye 30 milyon liralık bir doğa parkı yapacaklarını ve 2018 yılında hizmete açacaklarını dile getirdi.

Kentin en önemli sorunlarından birinin kanalizasyon olduğuna dikkati çeken Aksoy, çalışmalar kapsamında 30 kilometrenin üzerinde kanalizasyon hattı döşendiğini bildirdi.

Bazı mahallelerde içme suyu sorunu da yaşandığını anlatan Aksoy, birçok mahallenin içme suyu problemini çözdüklerini, son olarak 5 milyon lira bütçe ile Çamlıtepe Mahallesi'nin su sıkıntısının giderildiğini vurguladı.

DBP'li belediye yönetimi döneminde spor merkezi ve halkevlerinin adeta terör örgütüne adam kazandırma yerleri olarak kullanıldığına işaret eden Aksoy, şöyle konuştu:

"Gençlerimiz, geleceğimizdir. Onlar için, daha önce ideoloji merkezi olarak kullanılan, adeta dağa adam gönderme üssü olarak kullanılan spor merkezi, halkevleri vardı. Şimdi buraları yeniden elden geçirdik, fiziki şartlarını düzenledik, oralara uzman personel görevlendirdik. Bir spor salonu düşünün ki daha önce orada 30-40'tan fazla sosyolog çalışıyordu ama sporla ilgilenen hiç kimse yoktu. Sosyolog, antropolog var ama sporcu, antrenör yoktu. Şimdi ise bu spor merkezinde 18 farklı branşta 4 bin 250 kursiyerimiz var. Çocuklarımızın eşofmandan ayakkabıya bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz, onları servislerle evlerinden alıp yeniden evlerine bırakıyoruz."

Göreve geldiği dönemde kentin tüm yollarının çukurlardan geçilemez olduğunu hatırlatan Aksoy, verdiği talimatlarla 220 bin ton asfalt döktürerek kent genelinde 250 kilometre yolu asfaltladıklarını, kaldırımları yenilendiklerini söyledi.

- 14 spor sahası faaliyete geçirildi

Gençlere yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini bildiren Aksoy, özellikle kenar mahallelerde yaşayan çocukların yararlanabileceği 14 spor sahasını faaliyete geçirdiklerini belirtti.

Aksoy, "Parolamız 'Artık çocuklarımız taş atmasın, gol atsın.' Çocuklarımız artık çamurda, sokak aralarında top oynamasın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmiş sahalarda oynasınlar istiyoruz. Bu sahaların etrafına yeşil alanlar da yaparak mahallelere ayrıca yeşil alan da kazandırmış olduk. Bu yıl da bu hizmetlere 10 spor tesisi daha ekleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Amatör sporcuların yararlanabileceği bir spor köyü için de çalışma başlattıklarını, arsa tahsislerinin tamamlandığını dile getiren Aksoy, geçen yıl ilkokullarda 1 milyon lira bütçeyle her sabah öğrencilere kahvaltı verdiklerini, bu yıl da 2 milyon lira bütçeyle kent merkezinde özellikle dezavantajlı bölgelerdeki 25 anaokulunda 2 bini aşkın öğrenciye her sabah kahvaltı hizmeti sunulduğunu ifade etti.

Şehir içi ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için ilk etapta 26 otobüs aldıklarını, şu anda da toplu ulaşımda dönüşüm programı hazırladıklarını aktardı.

Birkaç ay içerisinde hem trafik sıkışıklığına, hem de gürültü kirliliğine sebep olan minibüslerin yerini halk otobüslerinin alacağının müjdesini veren Aksoy, böylece halkın daha çağdaş koşullarda daha konforlu şekilde şehir içi seyahatlerini yapabileceğini, minibüs esnafının da şimdikinden yaklaşık yüzde 60 daha fazla kazanacağını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.