Batman

Batman'da orakla pirinç hasadı

12:04 09 Ekim 2018
Batman'da orakla pirinç hasadı

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü ve Akyar köylerinde pirinç hasadı gerçekleştirildi.

Gönüllü ve Akyar köylerinde yaklaşık 50 dönümlük alanda ekilen çeltikler, köylülerin yardımlaşması ile oraklarla biçildi.

Biçilen çeltikler, düz alana seriliyor. Daha sonra traktörle çeltikleri çiğneyen köylüler, pirinci çeltikten ayırıyor. Bir hafta boyunca güneşte kurutulan pirinç, değirmende kabuklarından sıyrılarak sofra için hazır hale getiriliyor.

Köylülerden Şemsettin Kardaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 çocuğuyla uzun yıllardır çeltik ekimi yaptıklarını söyledi.

İki çeşit çeltik ektiklerini anlatan Kardaş, "Bizim bölgede 6 aylık ve 3 aylık diye adlandırdığımız iki türlü pirinç yetişiyor. 6 aylık dediğimiz pirinç mart, nisan ayında ekiliyor, 3 aylık dediğimiz ise haziran ayında ekiliyor. 3 ay arayla ektiğimiz pirinçlerin hasadını aynı zamanda yapıyoruz. 1 dönümden yaklaşık 1 ton pirinç elde ediyoruz." dedi.

Yardımlaşmanın köylerde hala devam ettiğini belirten Kardaş, çeltikleri tüm köylülerle bir araya gelerek biçtiklerini aktardı.

Yıllardır pirinç ekimi yaptıklarını anlatan köylülerden İsmail Kaplan ise, "Kendimi bildim bileli pirinç ekiyoruz. Ama tarlaları bir yıl arayla ekiyoruz, toprağı dinlendiriyoruz ki verimli olsun." şeklinde konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.