Bayburt

Bayburt’ta doğan buzağı kayıtlara geçti! Suni tohum yöntemiyle doğdu

09:51 29 Aralık 2021 1 Yorum Var
Bayburt’ta doğan buzağı kayıtlara geçti! Suni tohum yöntemiyle doğdu

Bayburt’un Yukarı Kıratlı köyünde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamalarıyla Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP) kapsamında suni tohum yöntemiyle doğan buzağı, kayıtlara geçti.

Büyükbaş hayvancılıkta ırk çeşitliliğini artırmak ve yüksek verimli buzağı elde etmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamalarıyla Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP) Bayburt'ta da sene başından itibaren uygulanmaya başlanmıştı. Yürütülen proje kapsamında Bayburt'un Yukarı Kıratlı köyünde suni tohumlama yöntemiyle doğan buzağı, süt ırkına ait ilk buzağı olarak kayıtlara geçti. Bayburt'ta ilk defa süt ırkından buzağı doğduğunu söyleyen buzağı sahibi Deniz Aslan, ahırdaki hayvanlarının hepsinin et ırkına ait hayvanlar olduğunu dile getirdi.

“SÜT ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ ELDE EDECEĞİZ"

Ahırındaki tüm hayvanların besili olduğunu ancak az miktarda süt verdiklerinin altını çizen Aslan, "50 civarında büyükbaş hayvanım var, hepsinin kilosu yerinde ama süt miktarımız çok az bu nedenle süt ve süt ürünlerinde ciddi bir üretim sorunu var. Et ırkından yana belli bir kaliteye ulaştık zaten projenin amacı et ırkını geliştirmekti faydasını da gördük. Doğan bu buzağı sayesinde süt ırkına yönelerek, süt başta olmak üzere süt ürünlerinde artış elde edeceğiz" diye konuştu.

“AMACIM SÜT MİKTARINI ARTIRARAK ÜRETİME KATKI SAĞLAMAK”

Süt ırkı büyükbaş hayvanların artması için Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde olacağını söyleyen Aslan, "Süt oranımız çok düşük hiçbir inekten 10-15 litre süt alamıyoruz, 4-5 litreyle sınırlı kalıyor 7 litreyi geçen olmuyor. Süt danamızın doğmasıyla birlikte bu oran gitgide artarak 2 katına çıkacak amacım süt miktarını artırarak üretime katkı sağlamak olacak" ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre proje kapsamında 13 bin 500 hayvanda tohumlama yapıldı.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • ahmet_91 2 yıl önce Şikayet Et
    Yapın abi meyve sebzelere el attınız GDO, HORMON vs. her şeyi birbirine karıştırıp bizi aladattınız. Yapın ineklerin ve diğer hayvanların hepsisinin ırkını bozunve kaliteyi düşürün. Sonrada bu hastalıklar neden böyle yaygınlaştı diye birbirimize soralım. Sice mantıklı mı millet? Yahu arkadaş sütün kalitesi düştükten sonra benim ineğim günlük 150 litre süt verese ne olur ki neye yarar ki.
    Cevapla
  • Ela 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen çok doğru söz bende öyle düşünüyorum
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Musa kardeşim eğer Hollandaya özeniyorsanız gelin sizde vatanınızda aynısını yapın.Veya Millet tavsiye edin.
    Cevapla
  • Musa 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok önemli bir çalışma. Hollanda da inek başına 40 litre süt alıyor adamlar günde.
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.