Bilecik

Üniversitelilerin ürettiği sebze-meyveler kampüste satılıyor

12:28 06 Eylül 2015
Üniversitelilerin ürettiği sebze-meyveler kampüste satılıyor

TANER BUKA - Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinde eğitim gören öğrenciler ile akademisyenlerin uygulama ve araştırma faaliyetleri kapsamında ürettiği domates, biber, kavun-karpuz ve kestane kabağı gibi ürünler, yerleşkede satışa sunularak, üniversite bütçesine katkı sağlanıyor.

Fakültenin dekanı Prof. Dr. İlhan Doran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstasyon mevkisindeki araştırma ve uygulama alanındaki 210 dönümlük arazinin, ikişer dekarında pembe domates, köy domatesi, biber çeşitleri, birer dekarında ise kavun-karpuz ve kestane kabağı yetiştirdiklerini söyledi.

Araştırma ve uygulama alanının Kurtuluş Savaşı'nda yorgun ve yoksul düşen Bilecikli çiftçilerin fidancılık yapabilmeleri, kazanç temin edebilmeleri amacıyla Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunu anımsatan Doran, şöyle konuştu:

"Fidanlık, 2004 yılına kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca fidan üretme istasyonu tarafından kullanılmış ve 2004'te özelleştirme nedeniyle özel sektöre geçti. 2010'a kadar özel sektörün kullandığı alan, sözleşme iptal edilince 2012'ye kadar boş bırakılmış. 2012'de de fakültemize tahsis edilmiştir. Bu alan, başlangıçta bağ ve meyve fidanı üretmek amacıyla kullanılmış."

Doran, üniversiteye tahsisinin ardından alanda sebzecilik faaliyetlerine yer verdiklerini ve 600 metrekare sera alanı kurduklarını anlattı.

Burada yetiştirilen sebzelerin tohumlarının tamamıyla yerli olduğunun altını çizen Doran, şunları kaydetti:           

"Ürettiğimiz sebzelerin satışından elde ettiğimiz gelirle yeni kurulmuş olan fakültemizin gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu arada alanda, çevreden toplanan tohumlarla adaptasyon çalışmaları yaparak, gelecek yıllarda bölgeye adapte olmuş, adapte kabiliyeti yüksek çeşitler elde ederek bunları tescil ettirmeye çalışacağız. Alanımızda yaklaşık 8 tür meyve ağacı bulunuyor. Bu ağaçlardan ekonomik önemini kaybetmiş olanları parsellerinden çıkardık. Diğerlerinin bakımına devam etmekteyiz. Bu ağaçlardan elde ettiğimiz ürünlerin yanı sıra yetiştirdiğimiz sebzeleri üniversitemiz reyonunda satışa sunuyoruz. Bunun yanı sıra Bilecik ve civar illerdeki market ve pazarlarda da satışı yapılıyor. Yerli tohum kullandığımızdan ve kimyasalları fazla kullanmadığımız için tüketiciler tarafından tercih ediliyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.