Bilecik

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

12:18 09 Şubat 2016
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan olduğunu bildirdi.

Balcı, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigara bağımlılığı tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu ve Türkiye'de milyarlarca liranın sigara ve sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcandığını kaydetti.

Sigara kullanımının maliyetinin sadece sigara satın alırken ödenen ücret olmadığını belirten Balcı, "Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen işgücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir. Sigara içenlerde ölüm hızı, içmeyenlere oranla iki kat fazladır. Başlangıçta çevreden görerek, sosyal ortam içerisinde sigara içmeye başlanıyor ama sigarayla bir kez tanıştıktan sonra kişi artık nikotin bağımlısı olabiliyor. Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı düşüyor. 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale dönüyor. "

Bilecik'te hizmet veren sigara bırakma polikliniklerine geçen yıl 795 kişinin başvuru yaptığını da işaret eden Balcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu başvurular neticesinde de 335 vatandaşımız sigarayı bırakmıştır. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.