Bilecik

28 Şubat süreci

21:10 26 Şubat 2016
28 Şubat süreci

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) İl Temsilcisi İsmail Kaplan, 28 Şubat sürecinin Türkiye tarihinin en karanlık dönemi olduğunu bildirdi.

Kaplan, Eğitim Bir-Sen Bilecik Şubesi'nde, Sivil Dayanışma Platformu adına yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin 20. yüzyıl boyunca, milli iradenin darbelerle hükümsüzleştirildiği ve darbe anayasalarıyla vesayet altına alınmaya çalışıldığı dönemlerle ele alındığını belirterek, dönemin darbeler ve muhtıralar tarihi olarak ele alınabileceği gibi milli iradenin varlık mücadelesi olarak da ele alınabileceğini söyledi.

Postmodern darbenin asıl hedefinin dindarlar ve asıl tahribatın dini kurumlar üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Kaplan, İmam Hatip Liseleri ve Kur'an kurslarının kapatılması anlamına gelen katsayı adaletsizliği ve 8 yıllık kesintisiz eğitimin uygulamaya sokulduğunu, kamuda çalışan başörtülü öğretmenlerin görevine son verildiğini, üniversite öğrenimi gören öğrencilerin kılık kıyafetleri sebebiyle okullarına alınmadığını, mütedeyyin kamu personeli soruşturmalar, sürgünler ve göreve son vermelerle zulme uğratıldığını hatırlattı.

28 Şubat postmodern darbesinin, oluşturduğu maddi ve manevi tahribatı bakımından Türkiye'yi geriye götüren bir etki ortaya koyduğunu savunan Kaplan, şunları kaydetti:

"28 Şubat karanlığında gerçekleştirilen yolsuzluklar, usulsüzlükler, hortumlamalarla milletin bütün bir maddi varlığı tarumar edilerek ekonomik yönden tahribat yapılmıştır. Ancak asıl tahribat değerler üzerinde gerçekleştirilmiş, milletimizin bin yıllık medeniyet değerlerinden koparılması ve nesillerin köklerinden habersiz yetiştirilmesi için düşmanca tutum takınılmış ve hak-hukuk-adalet gibi kavramların ayaklar altına alındığı uygulamalara imza atılmıştır. Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat süreci, 10 yıl bile sürmemiştir. 28 Şubatçılar bugün yargı önündedir. Milyonlarca insanı etkileyen bir antidemokratik hareketi gerçekleştirenler yargı önünde ibretlik bir cezaya çarptırılmalıdır. Ancak mahkeme, pek çok mağdurun müdahil olma talebini, 'doğrudan zarar görmemiş' yaklaşımıyla kabul etmemektedir. Bu ifadeden anlaşılan, 28 Şubat mağdurlarının zarar gördüğü kabul edilmekte ancak illa hedef gözetilerek zarar verilme gibi berrak görüntü aranmaktadır. Bu tavrı kabul etmek mümkün değildir. Yine tüm dünyanın gözü önünde apaçık işlenen bir fiilde 28 Şubat sürecinin ticaret-ekonomi, medya, bürokrasi ve STK ayaklarının yargı önüne hala çıkarılmamış olması, yargılamanın salt birkaç TSK personeli üzerinden yürütülmesi yargılama sürecini başından beri sakatlamış olup hala sürmektedir. Kısacası gerçek failler hakkındaki hakikat örtbas edilmeye devam edilmekte, yargılama bir gösteriye dönüşmektedir. Türkiye tarihinin en karanlık döneminde yaşanan mağduriyetlerin bütün izleri silinmelidir."

28 Şubat sürecinde yaşanan ihlallerin ve hak kayıplarının telafisi için atılan adımlar yeterli olmadığını belirten Kaplan, göreve iade noktasında takdir edilesi bir başarının sağlandığını ancak memuriyetlerine son verilen mağdurların, memuriyetten ayrı kaldıkları dönemlerin tamamı için mahrum kaldıkları özlük ve mali haklarının iade edilmediğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.