Bilecik

Göçle Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler

10:44 28 Ekim 2016
Göçle Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler

Suriye, Irak, Afganistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'dan çeşitli nedenlerle aileleriyle Türkiye'ye gelen öğrenciler, eğitimlerini ve yaşamlarını sürdürdükleri Bilecik'e uyum sağladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, misafir olarak gördükleri 251 öğrencinin merkez ve ilçelerde farklı okullarda eğitimlerini sürdürdüklerini belirtti.

Her çocuğun uluslararası sözleşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti anayasasına göre eğitim hakkının bulunduğunu vurgulayan Durmuş, şöyle konuştu:

''Göçmen statüsünün ne olduğuna bakılmaksızın çocukların ülkemiz içerisindeki eğitim ortamlarında akranlarıyla daha çabuk adapte olabilmeleri için beraber aynı sınıflarda eğitimler alıyorlar. Ders saati dışında Türkçe'yi daha iyi öğrenebilmeleri için ilave takviyeler yapılıyor, kendi kültürlerini yaşayabilmeleri adına da etkinlikler düzenleniyor. Halk Eğitim Merkezi'nde çocukların anne ve babalarına da okuma yazma bilmeyenlere yönelik kursun yanında kendi yörelerine özgü halk oyunları kursu açıldı.''

Bilecik'teki göçmen yapısının çeşitlilik içerdiğini ifade eden Durmuş, şunları söyledi:

"3 yıl gibi bir süredir ilimizde bulunanlar var. Şu anda okuma yazma ve kendilerini ifade edebilme anlamında Türkçe'yi çok iyi ilerlettiler. Bunun sebebi de kendi akranları içerisinde bulundukları için. Geçen yıl Özbekistanlı bir öğrencimiz Fen Lisesi sınavlarını kazandı ve Fen Lisesi'nde eğitimine devam ediyor. Sadece eğitimin örgün eğitim kısmı değil yaygın eğitim kısmıyla da ilgilenip ülkemize uyumu ve kendi kültürlerini yaşayabilmeleri için elimizden gelen imkanı sağlamaya çalışıyoruz.''

- Çocuklar mutlu

Cumhuriyet İlkokulu'nda eğitimini sürdüren ve göçle gelen yabancı öğrencilerden Zhabiz Ebrahimi, ''Ben İran'dan geldim, Türkiye'yi çok seviyorum. Arkadaşlarımla mutluyum, okulumu ve öğretmenimi çok seviyorum.'' derken, Suriyeli Tarti Talabinse, Afganistanlı Sofia Askarzadı, Iraklı Nazila Gharip, İranlı Sarina Mohammadi Pour, Özbekistanlı Marjona Xasanova da Türkiye'de yaşamaktan ve okumaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.