Bingöl

Bingöl'de 2 bin öğrenci Zazaca öğreniyor

11:57 13 Kasım 2015
Bingöl'de 2 bin öğrenci Zazaca öğreniyor

İl Milli Eğitim Müdürü Sarı: "Bingöl'de öğrencilerin yüzde 5'i, yani 2 bin öğrenci Zazaca dersini seçti. Türkiye'de görev yapan 6 öğretmenden 5'i Bingöl'de"

Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, "Bingöl'de öğrencilerin yüzde 5'i, yani 2 bin öğrenci Zazaca dersini seçti. Türkiye'de görev yapan 6 öğretmenden 5'i de Bingöl'de" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Sarı, Zazaca seçmeli dersin en fazla ilgili gördüğü Yeşilyurt Ortaokulunu ziyaret ederek, öğrencilerle derse katıldı. Öğrencilerle bir süre sohbet eden Sarı, Yeşilyurt Ortaokulunda yaklaşık 500 öğrencinin Zazaca dersini öğrendiğini söyledi.

Zazaca dersi ile ilgili kaynak sıkıntısı yaşandığını kaydeden Sarı, bu konuda çalışmaların olduğunu bildirdi.

"Benim gençlerden ricam bu dili mutlaka yaşatmaları, gelecek nesillere yazılı olarak aktarmalarıdır. Çok önemli bir dil, bin yıllık geçmişi olan bir dil, bizim kadim kültürümüzü yansıtan bir dil" diyen Sarı, Zazaca dilini çok güzel bir şekilde geleceğe aktarmayı umut ettiklerini belirtti.

İl genelinde 5 öğretmenin görev yaptığını dile getiren Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bingöl'de öğrencilerimizin yüzde 5'i, yani 2 bin öğrenci Zazaca dersini seçti. Özelikle Yeşilyurt Ortaokulu, Zazaca dersinin yurdu haline geldi. Yaklaşık 500 öğrencimiz bu okulda Zazaca dersini seçti. Bu da 20 okulumuza bedeldir. Bu dilimizin geçmişten geleceğe kültür elçisi olacağını düşünüyoruz. Türkiye'de şu anda toplam 6 norm öğretmen var ve bunlardan biri İstanbul'da, 5'i de Bingöl'de görev yapıyor. Türkiye'de görev yapan 6 öğretmenden 5'i Bingöl'de. Şubat atamalarında da bir hayli öğretmenin gelmesini bekliyoruz."

6 sınıfta eğitim gören öğrencilerden Melike Bürkek ise aile içerisinde öğrenemediği Zazaca'yı okulda öğrendiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.