Bitlis

Kanaat önderlerinden teröre tepki

10:14 28 Ekim 2015
Kanaat önderlerinden teröre tepki

İBRAHİM YILDIZ-SEYİT AHMET EKSİK - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kanaat önderleri, artan terör saldırılarına tepki göstererek, huzur ve güven ortamının önemine işaret etti.

Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık, AA muhabirine, AK Parti'nin 10 yılda attığı devrim niteliğinde adımların, bölge için önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de barışın sağlanması için kardeşlik vasıflarının ortaya doğru şekilde konulması gerektiğini ifade eden Yakışık, "Türkiye'de barışın sağlanmasını, dış güçler ve onların ülkedeki uzantıları engelledi" dedi.

Çözüm Süreci'nin, Orta Doğu, Türkiye ve İslam alemi için büyük bir proje olduğunu belirten Yakışık, "Çatışmasızlık ortamının devam etmesi lazım" diye konuştu.

İslam aleminin gözünün Türkiye'de bulunduğunu anlatan Yakışık, ülkenin, hem kendisi hem de İslam alemi için şartlar ne olursa olsun, barışı sağlaması gerektiğini vurguladı.

Çözüm Süreci'nin, 20 yılda yapılan tahribatı ortadan kaldırdığını ifade eden Yakışık, şunları kaydetti:

"Bu süreçte, çocuğu, kardeşi, babası ölen herkes, kardeşçe yaşamak için büyük umut taşıdı. Araplar'da 'Tecrübe edilen şeyler, tekrar tecrübe edilemez' deyimi vardır. Öyleyse barıştan başka çaremiz yoktur. Bunun devam etmesi hem dinimiz hem de aklın gereğidir. Peygamber efendimiz, bir hadis-i şerifinde 'Kim barışa çağrılıp ve barışı kolaylaştırmazsa, o şeytanın yolundadır' buyurmuştur." 

- "Artık silah sesleri duymak istemiyorlar"

Bitlis'in Güroymak ilçesinde yaşayan kanaat önderi Şeyh Abdulkerim Çevik de ülkede son 2 yılın çok güzel geçtiğini söyledi.

Son aylardaki terör olaylarından kimsenin fayda sağlayamayacağını vurgulayan Çevik, şöyle devam etti:

"Halkın morali bozuldu. Artık silah sesleri duymak istemiyorlar. Çözüm Süreci'nde her şey çok güzeldi. Tekrar ona dönülmesi gerekiyor. Doğu ve batıdaki kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ve sözü geçen herkesin, barışa katkı sunması gerekiyor. 30-40 yıldır süren bu olaylardan kimse fayda görmedi."

Çevik, bu olayların en kısa sürede sonlandırılması, tüm siyasi partilerin bir araya gelerek sorunu çözmesi gerektiğine işaret etti.

İslam'ın, sevgi, huzur, hak ve hukuku emrettiğini dile getiren Çevik, "Müslümanlar bundan ibret almalı. Dinimizin emri olan birleşmeyi neden yapmıyoruz? Peygamber efendimizin 'Bir Müslüman kendisi için ne istiyorsa, Müslüman kardeşi için de aynı şeyi istemesi gerekiyor' sözü, kardeşlik hukukunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

- "Herkes bu ateşi durdurmalıdır"

Muş'taki kanaat önderlerinden Masum Yıkın ise son dönemde artan terör olaylarının herkesi üzdüğünü anlattı.

İslam'ın, kardeşlik, barış, huzur, birlik ve beraberliği emrettiğine dikkati çeken Yıkın, "Olayların, Müslümanlar arasında zuhur etmesi ve özellikle aynı topraklar üzerinde yaşayan fertlerin arasında vuku bulması, çok daha üzücüdür. Bizler barışı, huzuru istiyoruz" dedi.  

Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerektiğini söyleyen Yıkın, "Türkiye, tüm İslam coğrafyasının da ümidiydi. Herkesin ümidiydi. Türkiye, kendi arasındaki bu meseleyi halletmediği müddetçe kardeşlerine de maalesef yardımcı olamıyor. Müslümanların da umudu kırılmış oluyor. Herkes bu ateşi durdurmalıdır ve tekrar barış sürecine başlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Barış için çalışılması gerektiğini kaydeden Yıkın, "Türkiye'nin güçlü kalması hepimizin yararınadır. Kürt, Türk, bütün vatandaşların, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan herkesin yararınadır. Beraberce, bir arada yaşamak hepimizin faydasınadır. Bunu sağlamalıyız" diye konuştu.

Kanaat önderi Gıyaseddin Seçkin de sağduyu çağrısında bulunarak, "Aynı kıbleye yöneliyor, aynı Allah'a, kitaba inanıyor, aynı vatanı paylaşıyoruz. Oturup düşündüğümüzde birlikten, kardeşlikten başka hiçbir çaremizin bulunmadığını görüyoruz" dedi.

- "Kürt ve Türk milletlerinin bayrağı ayrı olmaz"

Muharip Gaziler Derneği Muş Şube Başkanı Gıyaseddin Alkaş, Türk ve Kürt'ün binlerce yıldır kardeşliğini ilan ettiğini vurgulayarak, "Bu halk 'yeter' diyor. Halk bundan rahatsız" görüşünü paylaştı.

Terör olayları ve bazı eylemlerde haç simgeli flamalar taşındığını söyleyen Alkaş, bunun kabul edilemeyeceğini belirtti. 

"Türkiye'nin bayrağı al yıldızdır. Bayrağı yapan üstündeki kandır. Biz haçlı maçlı tanımayız" ifadesini kullanan Alkaş, şunları kaydetti:

"Haç Hristiyanlarındır. Hazreti Muhammed hep haçlılarla mücadele etmiştir. Bizim esas meselemiz Türk ve Kürt milletinin kardeşliğidir. Yekvücuttur bunlar. Haçlılar araya girdiğinde bu iki milleti, kardeşi birbirinden ayırıyorlar. Kürt milletinin bayrağı ayrı, Türk milletinin bayrağı ayrı olmaz. Bir ülkede iki bayrak olmaz. Ay yıldızlı bayrak, şehitlerin kanıdır. Kürtler şehit olmadı mı Çanakkale'de, Dumlupınar'da?"

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.