Bitlis

Anne adaylarına beslenme uyarısı

15:19 21 Kasım 2015
Anne adaylarına beslenme uyarısı

Bitlis Devlet Hastanesi'nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyhan Topçu, anne adaylarına yönelik uyarılarda bulundu.

Hamilelerin iyi beslenmesinin hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığında oluşabilecek riskleri ortadan kaldırdığına dikkati çeken Topçu, gebelik süresince kilo vermeyi hiçbir şekilde uygun bulmadıklarını belirtti.

Gebelik sürecinde bebeğin sağlıklı büyümesi için annenin sağlıklı beslenmesi gerektiğini ifade eden Topçu, şöyle konuştu:

"Gebelikte beslenme, annenin depolarını dinç tutması, bebeğin büyümesi ve gelişmesini sağlamak için önemlidir. Bebeklikten sonra oluşacak süreç emziklik dönemidir. Emziklik döneminde de annenin sütünün yeterli ve kaliteli olabilmesi için yine annenin gebelik döneminde iyi beslenmesi gerekmektedir. Gebelikte yanlış bilinen konulardan biri de annenin iki canlı olduğu ve anne iki canlıdır diye 2 kişilik yemek yemesi istenmesidir. Aslında bu doğru değildir. Çünkü anne, bebekle aynı kiloda değildir. Anne normal yiyeceği yemekten 2 kaşık fazlasını tükettiğinde bebek içinde yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlar. Yeterli beslenmeyle çeşitliliği sağlamak önemlidir."

Alınan besinlerin taze olmasına da dikkat edilmesi ve konserveden ziyade mevsimine uygun taze sebze ile meyve tüketilmesi gerektiğini ifade eden Topçu, "Gebelikte görülen şikayetlerden biri de kabızlıktır. Bu süreci güzel bir şekilde atlatmak için günde 8 ile 12 bardak su tüketmek gerekiyor. Bunun dışında sebze ve meyve tüketimini artırmak gerekiyor" dedi.

Gebelikte kadınların daha çok hareketsiz bir yaşamı tercih edebildiğini belirten Topçu, doktor kontrollünde olacak şekilde yürüyüşün hiçbir zararının olmadığını dile getirdi.

Gebe kadının vücudunda sürekli bir yapım olduğu için vücudun bu dönemde kalsiyuma fazla ihtiyaç duyduğunu belirten Topçu, "Yeterince kalsiyum alınmadığında bu sefer bebek annenin depolarından harcamaya başlar. Dolayısıyla gebelik sürecinde kalsiyum depolarını dinç tutabilmek için gebelerin günde en az 2 su bardağı süt yada yoğurt tüketmesini öneriyoruz. Ayrıca günde 2 dilim peynir de yemeliler" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.