Bitlis

İnsan sağlığında ara öğünün önemi

13:42 04 Aralık 2015
İnsan sağlığında ara öğünün önemi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Yüksekokulu'nda görev yapan Öğretim Görevlisi ve Beslenme Diyet Uzmanı Esma Aksoy Kendilci, insan sağlığında ara öğünün önemi hakkında açıklamada bulundu.

Ara öğünün sağlıklı beslenmede ve zayıflamada çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Kendici, ara öğünün ana öğün kadar önemli olduğunu vurguladı.

Kendilci, şöyle konuştu:

"Ara öğünler açlığı bastırarak diğer ana öğünde fazla miktarda besin tüketmemizi engeller. Kan şekerimizi dengede tutarak kilo vermeye yardımcı olur. Çalışmalarda ara öğün tüketen kişilerin metabolizma hızlarının yüksek olduğu gözlenmiştir. Ara öğün ve atıştırma kavramlarını karıştırmamak gerekir. Düzensiz saatlerde sürekli 'ara öğün alıyorum' diye atıştırmak, uzun süreli insülin hormonu salınımında problem yaratır ve insülin direncini artırır. Bu durum da yağlanma artar ve metabolizma hızı azalır. Bu problemin oluşmaması için yemekten sonra 3-4 saat hiçbir şey yemeyip midemizi ve insülin hormonunu dinlendirmemiz gerekir. Bu faydalarından dolayı günde 3 ana ve 3 ara öğünde kuşluk, ikindi ve gece olmak üzere 6 kez beslenmeliyiz. Ayrıca ara öğünler az ve belirli saatte olmalı, yüksek kalori içermemeli."

Kendilci, ayrıca önemli olanın atıştırma şeklinde sürekli yemek değil, belli saat ve zamanda planlı sağlıklı ara öğünlerin tüketimini alışkanlık haline getirmek olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.