Bitlis

Sigara Bıraktırma Polikliniğinde görevli Dr. Aydın:

16:56 11 Aralık 2015
Sigara Bıraktırma Polikliniğinde görevli Dr. Aydın:

"Kişi sigarayı bıraktığında neler kazanacağının ne kadar farkında olursa, bu yoldaki çabasında başarıya o kadar çabuk ulaşır"

Bitlis Devlet Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniği'nde görev yapan Dr. Muhammet Can Aydın, "Kişi sigarayı bıraktığında neler kazanacağının ne kadar farkında olursa, bu yoldaki çabasında başarıya o kadar çabuk ulaşır" dedi.

Aydın, yaptığı açıklamada, sigarayı bırakarak, sigara kullanan her bireyin, zararları konusunda az ya da çok farkındalığa sahip olduğunu söyledi.

"Ama diğer tüm bağımlılıklarda olduğu gibi kişi bağımlılığına engel teşkil eden düşünceleri geri plana itme eğilimindedir" diyen Aydın, kişinin sigarayla mücadelesinin aslında tam da burada başladığını kaydetti.

Aydın, "Yani kişi sigarayı bıraktığında neler kazanacağının ne kadar farkında olursa, bu yoldaki çabasında başarıya o kadar çabuk ulaşır. Artık kötü kokmayacaksınız. Otobüste, sinemada, herhangi bir sıra kuyruğunda ya da sevdiklerinize sarılırken insanlar kötü koktuğunuz için rahatsızlık hissetmeyecek. En önemlisi de sağlığınız çok hızlı şekilde düzelecek" diye konuştu.

Sigara bırakıldıktan 20 dakika sonra, kan basıncının ve nabzın normale döndüğünü ifade eden Aydın, 8 saat sonra, kan oksijen düzeyinin normale döndüğünü ve kalp krizi geçirme riskinin azaldığını ifade etti.

24 saat sonra, vücudun karbonmonoksitten arındığını, 48 saat sonra ise kandaki nikotin düzeyinin azaldığı, tat ve koku duyusunun arttığını, peptik ülserli hastaların tedaviye verdiği cevabın arttığını anlatan Aydın, şöyle konuştu:

"72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar. 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür. 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve hırıltılı yada ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar. 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır. 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski ve yemek borusu, ağız boşluğu kanserleri gibi hastalıkların riski yüzde 50 oranında azalır. 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski tamamen ortadan kalkar ve içmeyenlerle aynı seviyeye iner. Akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır."

Sigaranın kişiye hem maddi hem de manevi zarar verdiğini de ifade eden Aydın, sigaraya günde 10 lira veren kişinin yılda yaklaşık 4 bin lira harcadığını, bu parayla 10 yılda güzel bir araba, 30 yılda ise lüks bir daire alabildiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.