Bitlis

"Devlet destek için ayağımıza geliyor"

11:42 24 Eylül 2016
"Devlet destek için ayağımıza geliyor"

İBRAHİM YALDIZ - Bitlis Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sosyal Ekonomik Destek (SED) kapsamında yetim, öksüz, yaşlı, engelli ve ağır ekonomik yoksulluk içindeki ailelere verdiği yardımlarla ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetim, öksüz, yaşlı, engelli ve ağır ekonomik yoksuluk içindeki ailelerin çocuklarına, SED kapsamında 2016 yılı içerisinde 32 milyon 893 bin 424 lira maddi destek sağladıklarını söyledi.

Devletin her zaman mağdurların yanında olduğunu, kendilerinin de çalışmalarını bu şiarla sürdürdüklerini anlatan Çakan, "Yetim, öksüz, dul ve ağır ekonomik yoksunluk içinde olan, anne ve babasından biri cezaevinde bulunan çocuklara 414 bin 850 lira maddi destek sağladık. Koruyucu ailelere 17 bin 559 lira yardım yaptık. Ağustos ayında 734 bebek dünyaya geldi. Yeni doğan bebeklerden dolayı bu ailelere 332 bin 206 lira yeni doğan çocuk yardımı yaptık. 3 bin 591 engelli vatandaşımıza 3 milyon 347 bin 061 lira evde bakım hizmeti verdik. Her ay düzenli olarak SED kapsamında yardımlarımız devam ediyor. Müdürlük olarak sadece ağustos ayında ailelere 4 milyon 111 bin 678 lira destek verdik." dedi.

- "Devletin koruması altındadırlar"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Tatvan Sosyal Hizmet Merkezi'nde (SHM) görevli Sosyolog Ferhat Polat ise dezavantajlı gruplar içerisinde eşini kaybeden, eşi cezaevine düşen ya da eşinden ayrılan ve yetimleriyle ortada kalan ailelerin ayakta kalabilmeleri için ekonomik destek verdiklerini belirtti.

Her zaman mağdurların yanlarında durduklarını ifade eden Polat, "Çocuk üzerinden yaptığımız yardımlar var. Eğitim ve yaş gruplarına göre farklılık arz etmektedir. 0-6 yaş grubundaki çocuğa devlet desteğiyle 441 lira her ay düzenli yardım yapıyoruz. Bir veya 8'inci sınıfta eğitimine devam eden çocuklara 672, lisede okuyan öğrenciye ise 703 lira devlet desteği sunuyoruz." diye konuştu.

Maddi destek dışında ailelerin psikolojik boyutuyla da ilgilendiklerini anlatan Polat, her zaman ailelerin yanında bulunduklarını ve onların sahipsiz olmadığını vurguladı.

- "Devlet destek için ayağımıza geliyor"

13 yıldır SHM ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yardım alan 6 çocuk annesi Türkan Kumandan da devletin verdiği yardımlarla hayatlarını sürdürdüğünü anlattı.

"Allah devletten razı olsun. Onlar olmasaydı çocuklarımı okutamazdım." diyen Kumandan, şöyle konuştu:

"13 yıldır eşim vefat etmiş. Ellerinden geldiğince yardım ediyorlar. Ayağımıza kadar gelip bizi soruyorlar. Kömür desteği alıyoruz. İhtiyaçlarımızı gideriyorlar. Devlet olmasaydı 6 çocuğuma bakamazdım. Destek için, devlet ayağımıza geliyor. Artık biz onların ayaklarına gitmiyoruz. Allah onlardan razı olsun. Yardımları getirip kapının önüne bırakıp gidiyorlar. Allah'a şükür beni kimseye muhtaç etmediler."

Konuşmasına Kürtçe devam eden Kumandan, "Devletin yardımı olmasaydı 100 yıl da kalsa çocuklarıma bakamazdım. Okuma yazmam yok ve bir işte çalışmıyorum. Devlet çocuklarıma sahip çıkıyor." dedi.

- "Devlet fakir, yetim ve engellilere sahip çıkıyor"

Kürtçe konuşan 3 engelli çocuk babası Vezir Gökçe de devletten memnun olduklarını belirterek, "Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Devlet fakir, yetim ve engellilere sahip çıkıyor. 6 kişiyiz ve 3 engelli çocuğum var. Engelli çocuklarımızın maaşları var. Devletin yardımı olmazsa hiçbir çaremiz yoktu. Ben ve eşim hastayız. SHM personelleri arada bizi ziyaret edip halimizi ve keyfimizi soruyor. Engelli çocuklarımın doktorları gelip kontrollerini düzenli yapıyor." diye konuştu.

- "Şu an devlet sayesinde yaşıyoruz"

Yardım alan engelli Murat Gökçe ise 4 yıl önce Tatvan ilçesine yerleştiklerinin ve SHM'nin kendisine çok yardımcı olduğunun altını çizdi.

Devletin kendisine şarjlı tekerlekli sandalyeye hediye ettiğini belirten Gökçe, "Onun sayesinde artık dışarı çıkıyorum. Sahile gezmeye gidiyoruz. Annem ve babam hasta olduğu için herhangi bir çalışanımız yok. Çok şükür devletimiz yardım etti. Engelli maaşıyla geçiniyoruz. Allah hepsinden de razı olsun. Şu an devlet sayesinde yaşıyoruz." ifadelerini kulandı.

- "Verilen bakımdan çok memnunuz"

Engelli Aysel Gökçe de devletin kendilerine sunduğu yardımlardan dolayı yaşadığı koşulların daha da iyileştiğini söyledi.

Gökçe, şunları kaydetti:

"Önceden köyde yaşıyorduk. Devletimizin sayesinde şimdi şehirde yaşıyoruz. Akülü araç verildikten sonra yaşamım biraz daha kolaylaştı. Verilen bakımdan çok memnunuz. Allah devletimizden razı olsun. İnşallah engelliler üzerinden büyük projeler hayata geçer. Çünkü bizim gibi çok aile var. Biz belki içlerinde şanslı olabiliriz ama şanslı olmayan insanlarda var. Umarım onlara da ulaşılır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.