Bitlis

Bitlis'ten kısa kısa

16:53 26 Ağustos 2017
Bitlis'ten kısa kısa

Bitlis Halk Sağlığı Müdürü Dr. Koray Okur, bayramda et tüketimine dikkat etmeleri için vatandaşları uyardı.

Okur, yaptığı yazılı açıklamada, bayramların geniş sofraların kurulduğu önemli günlerden olduğunu, bu günlerde tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının artığını belirtti.

Okur, bayramda, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli. Etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir."

Halk arasında "kist hastalığı" olarak bilinen "echinococcus granulosus" adı verilen parazitin köpeklerden insanlara geçtiğini anımsatan Okur, "Bunun kaynağı köpeklerin çiğ et yiyerek bağırsaklarında parazit oluşturmasıdır. Bu parazit köpekler etrafa dışkı yapmasıyla insanlara bulaşıyor. Mümkün olduğunca sokak hayvanlarına çiğ et verilmemelidir." ifadelerini kullandı.


- İŞKUR'dan vatandaşlara danışmanlık ve rehberlik hizmeti

Bitlis İŞKUR Müdürlüğü kuruma kayıtlı 18 bin 309 işsiz vatandaşın bulunduğunu bildirdi.

İŞKUR'dan yapılan yazılı açıklamada, kurum tarafından kentte 2 bin 870 vatandaşa danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulduğu belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer verildi:

"Ayrıca 764 özel sektör iş yerini ziyaret ettik. İŞKUR kaydının olması ve 2016 yılı aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması durumunda ilave istihdam teşfiğinden faydalanabileceği işverenlere anlatıldı. Bu kapsamda bin 760 kişinin sigorta indiriminden faydalanması sağlandı. Danışmanlık yapılan iş yerlerinden 2 bin 161 açık iş alınarak bin 196 kişi işe yerleştirildi. Müdürlüğümüzce açılan girişimcilik programından 720 kişi faydalandı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.