Bolu

Dünya Sigara Bırakma Günü

12:00 09 Şubat 2016
Dünya Sigara Bırakma Günü

Bolu Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mahmut Arık, sigara içen her 4 gençten 3'ünün bağımlı olduğunu söyledi.

Arık, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kendisi kullanmadığı halde istemi dışında tütün dumanına maruz kalması sonucu dünyada her yıl 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Bu sayıdan çok daha fazla kişinin ise pasif etkilenim nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadığına değinen Arık, "Tütün dumanına maruz kalan çocuklar, ciddi sağlık sorunları yaşamalarının yanı sıra bu risk ile karşı karşıya kalmayanlara göre 1-1,5 kat daha fazla sigaraya başladıkları yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazla" ifadesini kullandı.

Arık, anne adaylarının kesinlikle sigara içmemesi gerektiğinin altını çizerek, hamilelik döneminde içilen sigarada bulunan zehirli maddelerin kordon yoluyla direk bebeğe aktarıldığını bunun da ani bebek ölüm risklerine neden olduğunu vurguladı.

"Sigara içen her 4 gençten 3'ü bağımlı hale geliyor" diyen Arık, şunları belirtti:

"Arkadaşları içerisinde kabullenmek, akranlarıyla beraber olabilmek, büyüdüğünü ispat etmek, otoriteye karşı gelmenin simgesi olmak gibi nedenler gençlerin sigaraya başlamasında etken oluyor. İşte onun için sigara içmeyelim içenleri de uyaralım. Sigaradan uzak durmak ve, 'Elveda Sigara Merhaba Hayat' demek gerekiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.