Bolu

Ankara merkezli paralel yapı operasyonu davası

15:46 15 Mart 2016
Ankara merkezli paralel yapı operasyonu davası

Usulsüz dinlemelere ilişkin emniyetteki "paralel yapı" iddialarına yönelik başlatılan Ankara merkezli operasyon kapsamında Bolu'da 24 Şubat 2015'te gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 3 sanığın yargılanmasına başlandı.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, 2014 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan A.A.G'yi usulsüz olarak dinlediği ileri sürülen ve tutuksuz yargılanan dönemin eski Bolu Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ufuktan Yiğit, komiser Levent Şahin ve polis memuru Bekir Mutlu katılmadı.

Duruşmaya, haklarında "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "iftira" suçlarını işlediği ileri sürülen sanıkların yerine avukatları Sinan Barut, tanık olarak ise Ş.Y. ve İ.C. isimli polis memurlarıyla A.A.G'in eski eşi S.D. katıldı.

Tanık olarak dinlenen ve usulsüz dinleme olayının yaşandığı tarihte İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yapan polis memuru Ş.Y, önceki ifadelerini kabul ettiğini söyleyerek, A.A.G'nin dinlenme olayında kendisinin birebir çalışmasının olmadığını belirtti.

Mahkeme heyetinin sorularına karşılık, dönemin rektör yardımcısının DHKP/C örgütüyle bağlantısı olduğu için dinlendiğini sonradan öğrendiğini anlatan Ş.Y, "Normal şartlarda bu tür örgüt faaliyetleri ile ilgili yapılan dinlemeleri benim o zaman görevli olduğum büro yapar ama bize bu konuda bir bilgi gelmedi ve dinlemeler başka bir büro üzerinden yapılmış. Normal şartlarda bu dinlemeyi bizim yapmamız gerekirdi" diye konuştu.

Ş.Y, Ufuktan Yiğit'in üniversitede doçent olarak çalışan B.K. isimli bir kadınla ilişkisini bilip bilmediği yönündeki soruya ise "Ufuktan Yiğit'in sözü geçen kadınla görüştüğünü biliyorum ama ilişkilerinin seviyeleri hakkında bir bilgim yok. A.A.G. ile sözü geçen kadının aralarının çok iyi olduğunu biliyorum. Bu nedenle Ufuktan Yiğit ile A.A.G. arasında problemler olduğunu duymuştum. Bunun yanında sözü geçen kadın ile A.A.G'nin eşinin arası da çok iyiydi" diye cevapladı.

Tanık olarak dinlenen İ.C. de cumhuriyet savcılığına verdiği ifadeyi kabul ettiğini ve ekleme yapmak istemediğini belirtti.

Cumhuriyet savcısının soruları doğrultusunda, dinleme işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verdiğini dile getiren İ.C, "Normal şartlarda ilk dinleme kararı 'kopyala yapıştır' mantığıyla hazırlanan kararla yapılır ama dinlemede uzatma istenmesi gerektiğinde ilk dinlemede kanıt olarak alınan bilgilerin dosyaya eklenmesi gerektiğini söyledim. Bu dinleme olayında bu yapılmamış ama bazen mahkeme dinleme kararını uzatmak için bu delilleri beklemeyebiliyor ya da ilgili şube eklemeyi unutabiliyor" dedi.

A.A.G'nin eski eşi S.D. ise dinlendiği iddia edilen kişiyle 15 yıl evli kaldıklarını anlatarak, eski kocasının hiçbir terör örgütüyle alakasının olmadığını ileri sürdü.

"Dinlemek için daha elle tutulur bir bahane bulunsa daha iyi olurdu" diyen S.D, "Eski eşim, rektör yardımcısı olduğu için okuldaki öğrenci dernekleriyle ilgilenirdi ama hiçbir şekilde bir örgütle ilgisi yoktur" ifadesini kullandı.

Mahkeme heyetinin kendisine yönelttiği "B.K. isimli kadını tanıyor musunuz?" sorusuna ise S.D, "O dönemde çok samimi arkadaştık. Bu esnada Ufuktan Yiğit ile B.K. de çok görüşüyorlardı. Ben bir seferinde B.K'ye 'Ufuktan sana ilgi duyuyor galiba dikkat et' demiştim, o da bana gerekeni yaptığını söylemişti" karşılığını verdi.

Mahkeme heyeti tanıkları dinledikten sonra sanıklardan Levent Şahin'in ifadesinin beklenmesine ve sanıklar hakkında yurt dışı yasağı kararı verildiyse adli kontrol şartlarının kaldırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Olay

Polis ekipleri tarafından, Ankara merkezli 6 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında 24 Şubat 2015'te gözaltına eski Bolu Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ufuktan Yiğit, komiser Levent Şahin ve polis memuru Bekir Mutlu, emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra 25 Şubat'ta adliyeye çıkartılmış ve mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheliler hakkında "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "iftira" suçlarından iddianame hazırlanmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.