Bolu

Ramazanda aşırı yağlı tüketimine dikkat

17:21 07 Haziran 2017
Ramazanda aşırı yağlı tüketimine dikkat

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekci, ramazan ayında "Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine ızgara, haşlama veya fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir." dedi.

Dilekci, yaptığı açıklamada, ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "İftar sonrası beslenme, tek seferde büyük porsiyonlar yerine sık sık küçük porsiyonlar şeklinde düzenlenmeli. İftar ve sahur iki ana öğün olarak değerlendirilerek bunların arasında 1-1.5 saat aralıklarla da iki ara öğün yerleştirilmeli." diye konuştu.

Oruç süresi uzun olduğu için yeterli besin ve sıvı ihtiyacının karşılanması açısından çok önemli olduğunu ifade eden Dilekci, "Yemek, küçük lokmalar şeklinde, yavaş yavaş çiğneyerek tüketilmelidir. Aksi takdirde, doygunluk merkezi uyarılmadığı için, çok yüksek enerjili besinlerin kısa sürede yüksek miktarlarda tüketilmesine bağlı uzun dönemde istenmeyen kilo alımı ve gastrointestinal şikayetler ortaya çıkacaktır. Glisemik indeksi yüksek olan, yani kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükselten gıdalar yerine, kan şekerini daha dengeli bir şekilde yükselten gıdalar tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.

Dilekci ayrıca, vatandaşların beslenme düzenindeki değişikliklerden kaynaklanan rahatsızlıkların başında gelen kabızlığı önlemek için kuru baklagiller, sebzeler, kepekli tahıl ürünleri tüketmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Ara öğünlerde ise taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine ızgara, haşlama veya fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir. Tatlılara gelince, aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. İftar sonrası mutlaka yeterli miktarda sıvı alınması gerekmektedir." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.