Bolu

"Ahi Baba"nın iş yeri müze oldu

16:18 13 Haziran 2017
"Ahi Baba"nın iş yeri müze oldu

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında "Ahi Baba" seçilen ve 2015'te ölen Mehmet Şenkaya'nın Bolu'nun Mudurnu ilçesindeki iş yeri müze haline getirildi.

Bakanlık tarafından 81 ilde seçilen "Ahi Babalar" arasında 2009'da birinci gelen ve plaketini o dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'dan alan Şenkaya'nın isminin ve ahilik geleneğinin sonraki nesillere aktarılması amacıyla Mudurnu'daki iş yeri müzeye çevrildi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın "Sosyal Kalkınma ve Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" kapsamında destek almaya hak kazanarak hayata geçirilen proje kapsamında kurulan müzede, yerli halkın yanı sıra ilçeyi ziyaret eden yabancı turistlere de ahilik kültürünün tanıtılması amaçlanıyor.

Şenkaya'nın çalışırken ve ahilik plaketini alırken çekilmiş fotoğraflarının asıldığı, örs, çekiç gibi aletlerle yaptığı nal ve baltaların bulunduğu müzede, ahilik kültürüyle ilgili bilgilendirici yazılar da yer alıyor.

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahilik kültürünü yaşatmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

İlçede açtıkları "Mudurnu Ahiler Müzesi" ile gerek turistler gerekse araştırmacılar için faydalı bir iş yaptıklarını anlatan İnegöl, şunları kaydetti:

"Ahilik ile ilgili bilgileri, bu kültür içinde yetişmiş ustalarımızın iş yerlerinde gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Projede emeği geçen herkesi tebrik ediyor, hayatını kaybeden ustalarımıza Allah'tan rahmet diliyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.