Bolu

Bolu, palyatif bakım hizmetlerinde birinci oldu

17:37 09 Ekim 2018
Bolu, palyatif bakım hizmetlerinde birinci oldu

Bolu İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi ile İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Merkezinde bulunan Palyatif Bakım Servislerinin, hasta başına düşen yatak kapasitesi açısından Türkiye'de birinci olduğunu açıkladı.

Demirkol, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Servisinde bulunan Palyatif Bakim Ünitesinde kalan hastalar ile yakınlarını ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Palyatif Bakım Servisinin Bolu ile çevre illerden gelen hastalara hizmet ettiğini ifade eden Demirkol, şunları kaydetti:

"Palyatif servis, yoğun bakımda tedavisi bitmiş ya da yoğun bakımda tedavi alması noktasında ihtiyacı kalmamış hastalarımızın servise geçmeden önce bir ara istasyonları. Tek kişilik odalarda yoğun bakım imkanlarının sağlandığı hemşire sayısının ve yetiminin fazla olduğu gündüz pratisyen doktorumuzun da uzmanımıza eşlik ettiği ve her bir servisimizde uzmanımızın olduğu ara yoğun bakım gibi bir servisimiz."

Demirkol, burada kalan hastalara hemşirelerin tıbbi bakımlarını yaparak bu bakımları hasta yakınlarına öğrettiğini de belirterek, şöyle devam etti:

"Palyatif servisle bölgeye de hizmet ettiğimiz için yoğun bakımlarda, acil yere ihtiyacımız oluyor. Tedavisi bitmiş veya tedavisi anlamında yoğun bakımın bir şey katamayacağını doktorlarımızın öngördüğü hastalarımızı palyatif servise alıyoruz. Palyatif serviste tek kişilik odalarda doktorlarımızın nezaretinde hem hastamız ev ortamında yakınlarının yanında onlara da eğitim verilerek birkaç kazanımız sağladığımız bir yer olarak hizmet veriyor."

Bolu'da, 2 yıl önce 8 yatakla başladıkları palyatif hizmetinin şu an 63 yatağa ulaştığını da sözlerine ekleyen Demirkol, "Bu noktada da 100 bin kişiye düşen yatak sayısında Türkiye de şu anda birinci il olduk. Bu serviste, yüzde 21 oran ile 100 bin kişiye 21 yatak düşüyor. Türkiye’de de yüzde 21'in üstünde bir rakam yok." dedi.

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Muhammet Mustafa Gürdal da 47 yatak ile palyatif ihtiyacı olan hastalara hizmet ettiklerini aktararak, şunları söyledi:

"Buranın başhekimi olarak ilimizde bulunan 63 yatak kapasitesinin 47’sinin kendi bünyemizden sağlanmasından dolayı gurur duyuyorum. 47 rakamına kolay bir şekilde ulaşmadık, 8 ile başlayan yatak sayısı, İl Sağlık Müdürümüzün bakanlık düzeyinde yoğun girişimleri sayesinde 30 tane merkez ünitede, 17 tane de Köroğlu ünitesinde olmak üzere toplam 47 Palyatif sayısına ulaştık. Bolu iline bu şekilde hizmet etmek onur verici."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.