Bolu

'Taksitli hac ve umre fırsatı' ilanına tıkladı, hayatının şokunu yaşadı

11:44 23 Şubat 2024 6 Yorum Var
'Taksitli hac ve umre fırsatı' ilanına tıkladı, hayatının şokunu yaşadı

Bolu'da, Umut Şenduygu, sosyal medyada 'Taksitli hac ve umre fırsatı' ilanını tıkladıktan sonra, banka ismini taşıyan sahte internet sitesine, kimlik numarası ve kredi kartı şifresi gibi bilgileri girince, hesabından 31 bin 500 TL çekildi.

Kentte emlakçılık yapan Umut Şenduygu, cep telefonundan sosyal medyada bir bankanın ismi ve logoları kullanılıp hazırlanan 'Taksitli hac ve umre fırsatı' ilanını gördü. İlanın linkine tıklayan Şenduydu, bankanın ismini taşıyan sahte internet sitesine kimlik numarası, kredi kartı şifresi ve ardından telefonuna gelen onay mesajındaki kodunu girdi. İşlemleri tamamladıktan sonra hesabından 31 bin 500 TL çekildiğini fark edip dolandırıldığını anlayan Şenduygu, banka şifresini değiştirdi ve avukatıyla polis merkezine gidip suç duyurusunda bulundu. Şenduygu, paranın iade edilmesi için bankaya da başvurdu.

Olayı anlatan Şenduygu, "16 Şubat'ta AVM'de kızımla dolaşırken aynı zamanda sosyal medyaya bakıyordum. Bir katılım bankasının hac-umre ilanı vardı. Ben de bu katılım bankası nasıl olsa, daha güvenilir ve aynı zamanda o bankanın kendi reklamları da vardı, hac umreye gideceklere faizsiz, 3 taksit falan diye. Ben de çok akıl edemedim, o linke tıkladım. Ondan sonra bana T.C. kimlik numaramı, banka şifrelerimi sordu. Sonra 'Başvurunuz alınmıştır' dedi. Kapattım ben de. Aradan 15 dakika geçti. Bir mesaj geldi bana, 'Hesabınızdan 31 bin 500 TL çekilmiştir' şeklinde. Hemen ardından saniyeler geçmeden müşteri hizmetleri tarafından arandım. 'Bu işlem size aitse 1’i, size ait değilse 2'yi tuşlayın' dedi. 'En kısa sürede müşteri hizmetleri tarafından aranacaksınız' dedi. Tabii ben müşteri hizmetlerini beklemeden hemen internet bankacılığına girerek şifremi değiştirdim. Daha sonra müşteri hizmetlerini ben aradım. Onlarla görüştüğümde bana 'Transfer işlemlerine girin, iade isteyin oradan' dedi, iade istedim. Avukatımı aradım, onunla birlikle polis karakoluna gittik. Suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

'BEN DÜŞMEM BU İŞLERE' DİYORDUM'

Şenduygu, dikkatli olunmasını isteyerek, "Daha önce de hep duyuyorduk bunu. 'Ben düşmem bu işlere' diyordum. Sonuçta hiçbir SMS'e itimat etmiyorum, reklamlara katılmıyorum ama bir katılım bankası olunca inandım. Bir de insanları nereden vuracaklarını çok iyi biliyorlar. Herhangi bir çekiliş olsa evet bir şey demezdim ama hac ve umre çekilişi olması beni daha çok cezbetti. Ben mağdur oldum, kimse mağdur olmasın. Bu tarz sosyal medyada paylaşım yapılan hac, umre ya da herhangi bir şeylere tıklamamaları gerektiğini söylüyorum. Herkes dikkat etsin. Ben çok dikkat ediyorum, eşim dostum, 'Sen nasıl dolandırıldın' diyor ama insanlar, bir gaflete kapılabiliyor. Ben çocuğumla AVM'de dolaşırken, yemek söylerken ne olduysa o 3-5 saniyede oldu" dedi.

YORUMLAR

6 Yorum Var
  • tekin 2 ay önce Şikayet Et
    n azindan gitmis gelmis gibi olmu bir daha ne var ise tik yapmaz bu suclara agir ceza sart kesin bu suclara nasil ceza olsun diye erdogan takimi avrupa turuna cikar cikmasi degil de orda kanunlari nasil oluyor ise hep yarm yapamak aliyorlar yada bu saflara bi de kanun bu diye sacma sey diyorlar bunlar ham yapiyor dunya da suclara ceza verilir biz de evine git denir
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • hhüseyin 2 ay önce Şikayet Et
    Bir zaman kadınların kolundan çantasını alan kapkaççılar vardı nerde şimdi? Ceza 20-25 yıla çıkarılınca piyasadan çekildiler hep. İnternet dolandırıcılarına yüksek kanuni yaptırım ile bu iş çözülür. Kanun koyucularımızı olaya el atmaya davet ediyorum
    Cevapla
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Engellenir engellenmesine tabi dolandırıcıyı yakalayabilirsen..paranın hangi hesaba gönderildiği belli ancak dolandırıcı bulunamıyor..Elektronik ortamda herşey kayıt altındayken dolandırıcılar bulunamıyorsa, bunun altında başka şeyler aranır.
  • erdal 2 ay önce Şikayet Et
    ah be odun kardeşim internetten hac umre mi olur DİYANET var özel firmaların büroları var git konuş araştır kararını ver inci kefali gibi ne atladın hemen.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Abdullah 2 ay önce Şikayet Et
    Milleti eğitin, borç ile hacca gidilmez. Hacca gitmek için sağlık ve mali durumun yeterli olması gerek. Yeterli olup da gitmeyen de Allah katında günaha girer.
    Cevapla
  • Seçkin 2 ay önce Şikayet Et
    Devlet bu tip dolandırıcıları gereken cezayı vermeli . Ayrıca bunların üstüne mal olmasa bile nereden geçindiğini bulup, mağdurun zararı tanzim edilmeli. Bunlar üzerinde mal bulundurmayıp, yakınlarının üstüne yapıp oradan geçiniyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.