Burdur

Hasta akbabaların "dostluğu"

12:26 10 Aralık 2015
Hasta akbabaların "dostluğu"

 Doğada hasta halde bulunduktan sonra tedavi için Burdur'daki rehabilitasyon merkezine getirilen iki yavru kara akbabanın yakınlığı, ilgi çekiyor. 

Bir süre önce doğada bulunan ve 6 aylık olduğu tahmin edilen kara akbaba, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince tedavi edilmek üzere Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne teslim edildi. 

Burada bir süre tedavisi yapılan akbaba, daha sonra doğaya salınması için Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi.

Merkezin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, merkezlerine geldiğinde akbabanın kan dolaşımının bozuk olduğunu anlattı. 

Tedavisini tamamlanan akbabayı uçuş antrenmanlarına başlattıklarını ifade eden Sarıca, bir süre daha bu antrenmanları sürdüreceklerini bildirdi. 

- Bahar aylarında doğaya salınacaklar

Sarıca, akbabayı yaklaşık 6 ay önce Bolu'da doğada hasta bulunan ve tedavi için merkezlerine getirilen 9 aylık başka bir akbabayla aynı uçuş kafesinde tuttuklarını dile getirdi. 

İki akbabanın aynı kafeste gayet iyi geçindiklerini anlatan Sarıca, "İlk günlerde bayağı geçimsizlerdi ama zaman içinde arkadaş oldular. Önceden tedavi ettiğimiz akbaba, diğerinin tüylerini temizlemeye başladı. Şu an çok dostça geçiniyorlar ve ayakta kalmak için birbirlerine tutunuyorlar diye düşünüyorum" diye konuştu.  

Sarıca, her iki akbabayı tamamen iyileştikten ve uçuş antrenmanları tamamlandıktan sonra bahar aylarında doğaya salmayı planladıklarını kaydetti.

- "Zehirli leşler doğaya bırakılmasın"

Sarıca, her iki akbabanın da doğaya bırakılan zehirli leşleri yedikleri için hasta olduklarını düşündüğünü aktardı.

Zehirlenmiş evcil hayvanların leşlerininin doğaya bırakılmamasını isteyen Sarıca, "Bu leşler, düzgün bir şekilde gömülmeli çünkü zehirlenen hayvanlarda ilaç kalıntıları bulunuyor. Bu leşleri yiyen akbabalar ve diğer yaban hayvanları da zehirleniyorlar" dedi.  

Sarıca, Türkiye'de 200-600 civarında kara akbaba bulunduğunu ve nesillerinin tehlike altında olduğunu kaydetti. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.