Burdur

"UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde layık olduğumuz noktaya geleceğiz"

14:18 24 Aralık 2015
"UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde layık olduğumuz noktaya geleceğiz"

 Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 163 ülke arasında 17'nci sırada olduğunu belirterek "Bu sırayı gelecekte Türkiye arkeolojisinin layık olduğu noktaya getirmiş olacağız" dedi. 

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Göller Yöresi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezince, MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesinden Arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık onuruna, konferans salonunda "Güncel Arkeolojik Araştırmalar Işığında Eski Anadolu Kültürlerine Bakış" başlıklı kolokyum düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Ayaz, uzun süredir beraber çalıştığı Prof. Dr. Işık'ın çok boyutlu bir insan olduğunu ifade ederek "Kendisi, arkeoloji dünyasında edindiği bilgiyi paylaşan, geleceğe ışık tutan, insan yetiştiren birisidir. Fahri Hoca, unvanına sığınan bir insan değildir. Arkeoloji dünyasında tanınan bir bilim insanı, aynı zamanda ağabeylik ve dostluk vasfı olan birisidir" diye konuştu. 

Türkiye'deki arkeolojik çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve koordinasyonunda yürütüldüğünü hatırlatan Ayaz, Bakanlığın 2000'li yıllardan itibaren politika değişikliği yaparak kazıdan çok koruma çalışmalarına ağırlık verdiğini bildirdi. Ayaz, "Koruma çalışmaları yapılmadığı takdirde kazı bir tahribattır. Arkeolojik alanları ortaya çıkarmak fevkalade güzel ama önemli olan ortaya çıkan taşınır ve taşınmazların korunması, çevre düzeninin yapılması ve turizme kazandırılmasıdır" ifadelerini kullandı. 

- Bu yıl 529 arkeolojik faaliyet yapıldı

Arkeolojik faaliyetlerin yasal olarak Bakanlar Kurulu kararları ile müze müdürlüklerinin başkanlıklarında sürdürüldüğüne işaret eden Ayaz, "2015 yılı içinde 529 arkeolojik faaliyet, kazı ve araştırma gerçekleştirdik" dedi.

Burdur'un arkeolojik potansiyelinin zengin olduğuna dikkati çeken Ayaz, Türkiye'deki bütün kazılara örnek olarak Sagalassos Antik Kenti ve Patara'yı gösterdikyerini vurguladı. 

Kazılarda ortaya çıkan taşınmazların sergileneceği ve tanıtılacağı müzelerin olması, eserlerin restorasyon ve konservasyonlarının yapılması için koruma laboratuvarları oluşturulması gerektiğine işaret eden Ayaz, "Daha önce bir tane İstanbul laboratuvarımız varken bugün bölgesel bağlamda 13 konservasyon laboratuvarı açıldı" dedi. 

- UNESCO Dünya Mirası Listesi

Ayaz, arkeoloji alanında Türkiye'ye uluslararası bir ilginin olduğuna belirterek Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde hak ettiği yere gelmesi konusunda özellikle Bakanlığın ciddi gayretleri olduğunu aktardı. Ayaz, şunları kaydetti:

"Bu yıl Efes, Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçelerinin alınmasıyla bu sayımız 15'e yükseldi. Bu, Türkiye için önemli bir girişimdir. Gayretlerimizle tanıtımlarımızla bu sayımızı daha yüksek bir noktaya taşıyacağız. 163 ülke arasında 17'nci sıradayız. Bu sırayı, gelecekte Türkiye arkeolojisinin layık olduğu noktaya getirmiş olacağız." 

Prof. Dr. Fahri Işık ise yetiştirdiği öğrencilerin geleceğe parlak ışıklar yayacağını dile getirerek "Aydınlık bir yol açtığı için Mustafa Kemal'e teşekkür ediyorum. Bana böylesi öğrenciler ve evlatlar verdiği için Allah'ıma şükrediyorum" dedi. 

İki gün sürecek kolokyum kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen akademisyenler arkeolojiyle ilgili sunumlar ve konuşmalar yapacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.