Burdur

"Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Hükümet Sistemi" konferansı

23:27 03 Mart 2017
"Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Hükümet Sistemi" konferansı

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Zerre kadar rejim değişikliği ne aklımızdan geçti, ne yanından geçtik. Rejim değişikliği dediğin devlet yönetim biçimidir, hükümet modeli değildir. Cumhuriyet yerinde duruyor. O iş bitmiştir. Cumhuriyet ile alakalı kim saldırsa onların karşısında evvela AK Parti durur, kimse bunun önüne geçemez." dedi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans Salonunda çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı ve Yeni Hükümet Sistemi" konulu konferansta konuşan Kuzu, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan gibi liderlerin de başkanlık sistemini savunduğunu söyledi.

- "Cumhuriyet yerinde duruyor"

Yeni sistemin rejim değişikliğiyle ilgisinin olmadığını vurgulayan Kuzu, "Zerre kadar rejim değişikliği ne aklımızdan geçti, ne yanından geçtik. Rejim değişikliği dediğin devlet yönetim biçimidir, hükümet modeli değildir. Cumhuriyet yerinde duruyor. O iş bitmiştir. Cumhuriyet ile alakalı kim saldırsa onların karşısında evvela AK Parti durur, kimse bunun önüne geçemez." dedi.

Cumhuriyet meselesinin gündeme getirilerek milletin kafasının karıştırılmasının anlamsız olduğunu dile getiren Kuzu, Anayasa'da üniter yapı, Atatürk, Cumhuriyetin temel ilkeleri, İstiklal Marşı ve başkent konularının yerli yerinde olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de 1970 ile 1980 arasında 12, 1991'den 2001'e kadar 11 hükümetin kurulduğunu anlatan Kuzu, bu hükümetlerin bazılarının 25 ve 45'er günlük olduğunu, bu süre zarfında hiçbir şeyin yapılamayacağını vurguladı. Türkiye'nin zor bir coğrafyada olduğunu belirten Kuzu, bu nedenle Türkiye'nin istikrarlı bir yönetim modeline kavuşması gerektiğini kaydetti.

- "Parlamentonun en güçlü zamanı bu zaman olacak"

Cumhurbaşkanlığı sisteminin yürütmedeki ikiliği ortadan kaldıracağına dikkati çeken Kuzu, Tansu Çiller ile Süleyman Demirel, Turgut Özal ile Mesut Yılmaz, Ahmet Necdet Sezer ile Bülent Ecevit arasındaki kavgaların Türk siyasi hayatında büyük sıkıntılar yaşattığını söyledi.

Yeni sistemin Meclisi güçlendireceğini kaydeden Kuzu, şöyle devam etti:

"Bize 'Siz Cumhurbaşkanını getirdiniz. Parlamento zayıflıyor, yok oluyor' diyorlar. Azıcık bilmesek bizi de kandıracaklar. Parlamentonun en güçlü zamanı bu zaman olacak. Bunu laf için söylemiyorum. Metni yazanlardan biri olarak söylüyorum. Neden? Meclisin kanun yapma yetkisi kağıt üzerinde. Tüm yasalar hükümetten gelir, hükümet hangi kanunu getirirse biz 'Evet' deriz gider."

Cumhurbaşkanına verilen kararname yetkisinin sadece yürütme konusunda kullanılacağını vurgulayan Kuzu, kanunun esas sahibinin meclis olacağını vurguladı.

Yeni sistemle Türkiye'nin bölüneceği iddialarının da gerçek dışı olduğunu dile getiren Kuzu, "Bir defa Anayasa buna müsait değil. Buna kimsenin gücü yetmez. Ne özerk bölge, ne özerklik, ne öz yönetim, ne eyalet, ne federal yapı... Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olsa PKK balıklama dalar bu işe. Hemen 'Evet' der bölünmek için." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.