Bursa

"5 milyon çocuk 'sepsis' nedeniyle 5 yaşını göremiyor"

11:43 12 Eylül 2015
"5 milyon çocuk 'sepsis' nedeniyle 5 yaşını göremiyor"

ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak bilinen "sepsis"in, erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde birçok organda yetmezliğe, şoka ve ölüme yol açtığını belirterek, "Tüm dünya için ciddi bir sağlık sorunu olan 'sepsis' nedeniyle her yıl 5 milyon çocuk 5 yaşına gelmeden ölüyor. Erişkinlerle bu rakam 8 milyonu buluyor" dedi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Eylül'ün tüm dünyada "Sepsis Günü" olarak belirlendiğini, özellikle bu ayda sepsise dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Bu hastalığın günümüzde dünya için ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkati çeken Ünal, sepsisin, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıktığını bildirdi.

Ünal, bu hastalığın erken tanıyla tedavi edilmemesi durumunda, birçok organda yetmezliğe yol açacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sepsis, erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde şoka ve yüksek oranda ölüme yol açıyor. Tüm dünya için ciddi bir sağlık sorunu olan 'sepsis' nedeniyle her yıl 5 milyon çocuk 5 yaşına gelmeden ölüyor. Erişkinlerle bu rakam 8 milyonu buluyor. Yalnız erişkin hastalarda değil, çocuklarda da önemli ölüm nedenlerinden olan sepsis, yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne de yol açıyor. Dünyanın birçok ülkesini harekete geçiren sepsis, İngiltere'de bu konuda özel bir yasanın çıkmasına zemin oluşturdu. Sepsisin Türkiye'de ne sıklıkta görüldüğü ve ne kadar ölüme yol açtığı ile ilgili resmi rakamlar ise mevcut değil. Türkiye'de çalışmalar son yıllarda başladı. Bir saat erken teşhis bile bu hastalığın tedavisi için önemli bir süre. Tanı ve tedavide yaşanacak her 1 saatlik gecikme, sepsisten ölme olasılığını yüzde 8 oranında artması demektir. Bu da sepsisin farkındalık çalışmalarının önemini ortaya koyuyor. Sepsise bağlı ölümlerin azaltılabilmesi için en önemli nokta erken evrede hastalığın tanınması ve tedaviye başlanmasıdır."

Ünal, araştırmalara göre, sepsis kaynaklı ölümlerin en az yüzde 10-15'inin önlenebilir olduğunu belirterek, erken tanı ve tedavi ile bu hastalıkta hayatta kalma oranının artırılabileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.