Bursa

Ay çekirdeği fiyatları üreticinin yüzünü güldürmedi

14:18 19 Ekim 2015
Ay çekirdeği fiyatları üreticinin yüzünü güldürmedi

Mudanya ilçesinde, ay çiçeği üretimiyle uğraşan çiftçiler, özel firmalar tarafından ürüne verilen alım fiyatlarından memnun olmadıklarını ifade etti.

Çayönü Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Yılmaz Markoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayında ektikleri mahsulü ekim ayında hasat ettiklerini söyledi.

Bu sene yaz mevsiminin kurak geçtiğini ve bu durumun ürünü olumsuz etkilediğini bildiren Markoç, "Bu kadar verim düşüklüğü yaşanan mahsulümüzde fiyatlar kesinlikle tatmin edici değil. Ay çekirdeği fiyatı şu anda 1,50 lira civarlarında bulunuyor. Bunun üzerine devlet tarafından da 30 kuruş destek veriliyor ve fiyat 1,80 liraya çıkıyor ama yine de bizleri ve tüm üreticileri bu fiyatlar tatmin etmiyor" diye konuştu.

Markoç, 70 dönüm araziye ektiği ay çiçeğinden 10-15 ton civarında ürün elde ettiğini sözlerine ekledi.

Yine aynı mahalleden çiftçi Osman Çalı da devletin verdiği destekten memnun olduğunu ancak özel sektörün alım fiyatlarının yeterli gelmediğini belirtti.

Çalı, şunları kaydetti:

"Ay çekirdekleri hasat yapıldıktan sonra rutubetli ve ıslak oluyor. Böyle olunca da fabrikalar almıyor, 'kurutun getirin' diyorlar. Bu yüzden yollara ve boş bulunan yerlere sererek kurumasını bekliyoruz. 60 dönüm arazime ay çekirdeği ektim, dönüm başına 250-300 kilogram zor ürün alıyoruz. 74 yaşındayım ve 20 yaşımdan bu yana ay çekirdeği yetiştiriyorum. Fiyatların biraz daha yükselmesini istiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.