Bursa

Restorasyonda tarihi kapının kemeri yıkıldı

15:37 03 Kasım 2015 2 Yorum Var
Restorasyonda tarihi kapının kemeri yıkıldı

İznik ilçesindeki 19 asırlık Lefke Kapı'nın restorasyonunda, tarihi kapının üst bölümündeki kemer yıkıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği ihaleyi kazanan firma, Lefke Kapı ve çevresindeki surlarda geçen yıl ağustos ayında başlattığı restorasyon çalışmalarına devam ediyor.

Kentteki 4 kapıdan biri olan 19 asırlık geçmişe sahip Lefke Kapı'nın kemeri, onarım sırasında ekiplerce yıkıldı. Ekipler, bu bölümü aslına uygun olarak yenilemek için çalışma başlattı.

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, restorasyonu yürüten ve denetleyen yetkililerden konuya ilişkin bilgi aldığını belirterek, "Sökülen yer vakti ile aslına uygun olarak yapılmadığı için orijinal kısmına kadar sökülüp yeniden yapılacak. Bu yapılan işlem projede 'söküm, çatlak onarım ve yerine koyma' diye geçiyor. Bu kısmın kesiti de belli" dedi.

Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) döneminde yapılan Lefke Kapı, İznik’in doğusunda, Kılıçarslan Caddesi'nin sonunda bulunuyor. İhale sonrası ilgili firma tarafından başlatılan ve sözleşmeye göre 400 gün sürmesi planlanan restorasyon, tarihi sur uzantıları ve antik su kemerinin aslına uygun olarak onarılmasını kapsıyor.

YORUMLAR

2 Yorum Var
  • S. Yılmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    1980 li yıllarda yapı malzemesine zararlı çimento malzemeden yapılan, yapısal hasarlı olan bir yapıyı yıkıp, yerine aslına uygun olarak yapmak nasıl eleştirilebilir anlamıyorum. Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi olmak hangi akla sığar. İnsanların eserimize sahip çıkıyorlar helal olsun demek yerine, bu tür bilgisiz insanların fikirlerine aldırış etmelerini anlamıyorum. Bir restorasyon projesinin yapımından uygulanmasına kadar işininin ehli Profösör, Doçent,Doktor,Yüksek Lisans mezunu en az 10 kişi çalışıyor. Tek bir taş için bile günlerce bilimsel araştırmalar yapılarak karar veriliyor. 
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Nermin Karademir 8 yıl önce Şikayet Et
    Taylan SEVİL kendisini projeyi onaylayan Koruma Kurulu'ndan, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden, projede çalışan  bir çok restorasyon uzmanından, Müteahhit firmaya danışmanlık yapan  Prof. Bilim insanlarından  daha bilgili ve yetkin görmüş de   çimentolu harçla yapılmış kemer ilavesini görememiş. En kolay şey eleştirmek, çamur atmak, onca bilim insanının emeğini görmezden gelmek
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.