Bursa

Marmara Belediyeler Birliği Toplantısı

13:22 16 Kasım 2015
Marmara Belediyeler Birliği Toplantısı

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, iç savaşın sürdüğü Suriye'de, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük dramın yaşandığını söyledi.

Marmara Belediyeler Birliği Meclisinin "göç" ve "kaçak göçmenler" temalı toplantısı, Marmara Bölgesi'ndeki belediyelerden 170'e yakın temsilcinin katılımıyla Bursa'da bir otelde yapıldı.

Toplantıda "Türkiye'deki Suriyeliler" konulu sunumunu aktaran Erdoğan, iç savaş öncesi nüfusu 21 milyon olan Suriye'den kayıtlı olmak üzere 4 milyon 287 bin 293 kişinin ülkeyi terk ettiğini, bunların yine kayıtlı 2 milyon 181 bininin Türkiye'ye sığındığını bildirdi.

Kayıt dışılar ile Suriye'den 5 milyondan fazla kişinin ayrıldığı bilgisine sahip olduklarını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'deki Suriyelilerin sayısının da 2,5 milyonu aştığını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Erdoğan, yakın ve orta vadede Suriye'de huzurlu bir ortama kavuşulmasını beklemenin çok zor olduğuna işaret etti.

İç savaş sürecinde Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik "açık kapı", "geri göndermeme" ve "geçici koruma" stratejisi belirlediğini anlatan Erdoğan, "Türkiye'ye bu süreçte Suriye'nin yanı sıra Irak, Afganistan ve diğer ülkelerden de akın oldu. Avrupa, bu sığınmacıların yüzde 15 civarını kabul etti. Çoğunluk bizde. Milli gelire bakıldığında Türkiye, sığınmacılara yardımı yapan ülke" dedi.

- "Türkiye'de her gün 125 Suriyeli bebek dünyaya geliyor"

Avrupa'nın sığınmacıları kabul ederken kayıt altına alma işini kalıcı olmamaları için bilerek ağırdan aldığını öne süren Erdoğan, Fransa'nın 40 bin, İngiltere'nin ise 19 bin sığınmacı kabul ettiği bilgisini verdi. Türkiye'nin ise önce tüm sığınmacıları kabul ettiğini, kayıt işlemine ise 2 yıl sonra başladığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Suriye'de, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük dram yaşanıyor. Türkiye'de 4 yaş ve altında 436 bin Suriyeli var. Türkiye'de her gün 125 Suriyeli bebek dünyaya geliyor. Okul çağındaki çocukların sayısı ise 700-800 bin olarak tahmin ediliyor. Türkiye üzerinden Batı ülkelerine 600 bin kişi geçti. Bu durum Türkiye'deki kaçak ve sığınmacı sayısını artırıyor çünkü Batı'ya geçmek için Türkiye'ye gelen 100 kişiden 90'ı geçiş yapamıyor ve ülkemizde kalıyor. Batı ülkeleri, 'Doğuda kapıyı açın, batıdan kapatın' diyor. Türkiye şu ana kadar Suriyeli sığınmacılar için 7,5 milyar dolar harcadı. Batıdan gelen yardım çok az. İslam dünyasında ise hiç kıpırdama yok. Göçün doğasında kalıcılık var. Türkiye'ye gelen Suriyelilerin ülkelerine dönmeyeceğini düşünmüyorum."

Erdoğan, Türk halkının Suriyelilere bakış açısı ve kabullenmesinin Avrupa ülkelerine göre çok kolay olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.