Bursa

G20 Liderler Zirvesi'nin ardından

15:01 17 Kasım 2015
G20 Liderler Zirvesi'nin ardından

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, G20 Liderler Zirvesi'nde küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, finansman erişimi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, girişimcilerin teşviki konusunda kararlar alınmasının ülke ekonomilerin gelişmesinin önünü açacağını bildirdi.

Dünya liderlerini Antalya'da bir araya getiren G20 Zirvesi'nde Bursa iş dünyasını temsil eden Burkay, zirveyi değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye olarak dünyanın en önemli toplantılarından birine ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. 

Burkay, en güçlü 20 ülkenin liderlerinin Türkiye'de bir araya gelerek terör, mülteci sorunu, ekonomik gelişmeler gibi dünya gündemindeki konuları ele aldığını hatırlattı. 

G20'nin iş dünyası ayağı olan B20 organizasyonu kapsamında, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun B20 Dönem Başkanı olarak KOBİ'lerin ekonomik büyümeye katkısının artırılması çağrısına sonuç bildirgesinde yer verilmesi iş dünyası bakımından önemli bir başarı olarak nitelendiren Burkay, şöyle devam etti:

"B20 organizasyonunda da küresel ölçekte etkin ekonomi ve istihdam politikaları stratejileri geliştirildi. Özellikle KOBİ'lerimizin büyümesinin önündeki engellerin kaldırılması noktasında global bir politika benimsenmesi büyük bir değer taşıyor. İlk defa bir özel sektör girişiminin G20 tarafından resmi deklarasyonda desteklenmesi, Türk iş dünyası için büyük bir gurur kaynağıdır. B20 Başkanı olarak küresel iş dünyasını temsilen daha sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam olanaklarının artırılması adına önemli çalışmalar gerçekleştiren Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve çalışma arkadaşlarını da özellikle tebrik ediyorum."

- "Birlikte hareket edersek, aşabiliriz" 

Burkay, G20 Liderler Zirvesi sonuç bildirgesine de değinerek, bu metinde ekonomik büyüme ile istihdamı artırma konusunda beraber hareket etmeyi sürdürme kararlılığının çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

İstikrarlı ekonomik büyümelerin gerek ülke ekonomileri gerekse iş dünyası için büyük değer ifade ettiğini bildiren Burkay, "Dünya ekonomisine yön veren ülkelerin liderleri, ekonomilerin gerçek ve potansiyel büyümesini yükseltmek, istihdam oluşumunu desteklemek, dayanıklılığı güçlendirmek, kalkınmayı teşvik etmek için beraber hareket etmeyi sürdürme kararlılığını G20 zirvesinde de devam edeceğini bir kez daha duyurdu. Dünya ekonomisine olumsuz yansımalarını da ancak ve ancak birlikte hareket edersek, aşabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik büyümenin güçlü ve kapsayıcı olması konusunda dünya liderlerinin son derece kararlı olduğunu ifade eden Burkay, sonuç raporundaki "Daha Fazla, Daha Kaliteli İstihdam" başlığına dikkati çekti. 

Türkiye'de olduğu gibi dünyada da istihdamın niteliği ve kalitesinin büyük önem taşıdığını, bu noktada küresel anlamda stratejik bir yol haritası çıkartmak gerektiğini aktaran Burkay, oda olarak her zaman nitelikli istihdamın sürdürülebilir büyümeyi teşvik edeceklerini belirtti.

İbrahim Burkay, bildirgede güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme için eş güdüm halinde sağlam makroekonomik politikaların uygulamaya devam edilmesi kararına vurgu yaptı. Merkez bankalarının görev tanımlarıyla tutarlı olacak şekilde, fiyat istikrarını sağlamaya ve ekonomik aktiviteyi desteklemeye devam etmesi yönündeki vurgunun önemine işaret eden Burkay, merkez bankalarının istikrarlı politika kararları ile ekonomi aktörlerine görev vereceğini kaydetti.

 - "Yatırımcılar her zaman desteklenmeli"

Sonuç bildirgesinde alınan kararların iş dünyası temsilcileri için büyük önemi bulunduğuna işaret eden Burkay, şu görüşlerini aktardı:

"Zirvede, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, finansman erişimi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, girişimcilerin teşviki konusunda kararların olması ülke ekonomilerin gelişmesinin önünü açacaktır. Yatırımcıların her zaman desteklenmesi lazım. Dünya liderleri, finansal kuruluşlarının dayanıklılığının güçlendirilmesi için kararlı bir tutum sergiledi. Bu yaklaşımın da sürekli olmasını arzuluyoruz."

Burkay, zirvede gelir dağılımı eşitsizliğinin de ele alınan konuların başında yer aldığını anımsatarak, "Dünya nüfusunun artışı ile küresel üretim rakamlarının hızla yükselmesi dünya zenginliğini büyütüyor ancak gelir eşitsizliği de aynı hızla artıyor. Gelir dağılımı eşitsizliğinin giderilmesi ile birlikte son yıllarda giderek artan küresel terör, göçler ve iç çatışmalar gibi birçok ortak sorunun çözümü de kolaylaşabilir" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.