Bursa

Romatizma hastalarına "mevsimsel değişiklik" uyarısı

16:13 07 Aralık 2015
Romatizma hastalarına "mevsimsel değişiklik" uyarısı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Pehlivan, havaların soğumasıyla romatizmal hastalıkları bulunan kişilerin daha dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi.

Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatizmal hastaların mevsimsel hava değişikliklerinden etkilendiğini söyledi.

Bu tür hastalıkları bulunanların kendilerini soğuktan korumaları gerektiğini vurgulayan Pehlivan, şöyle konuştu:

"Bazı romatizmal hastalıklar, özellikle kış aylarında kötüleşebilmekte ve yaz aylarında şikayetleri azalabilmektedir. Bu etkilenmenin, hastaların belirli hava koşullarına gösterdiği farklı duyarlılık düzeyinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunun tam tersi olarak bazı iltihaplı romatizmal hastalıklarda alevlenmenin, güneş ışınlarına çok fazla maruz kalınan yaz aylarında daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca özellikle kış aylarında gribal enfeksiyonlar, romatizmal hastalıkları olan bireylerde daha sık görülmektedir. Romatolojik hastalıklarda bağışıklık sistemi zayıfladığından, gribal enfeksiyonlar daha ciddi enfeksiyonlar şeklinde seyredebilmektedir. Bu yüzden özellikle bazı romatizmal hastalığa sahip bireylerin yıllık grip aşısı ve 5 yılda bir zatürre aşısı yaptırmasında fayda görülmektedir."

Pehlivan, romatizmal hastalığı olanların mevsim geçişlerine azami dikkat ederek gerekli önemleri almaları halinde bu dönemleri daha rahat geçirebileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.