Bursa

"Karbonmonoksit Zehirlenmelerini Önleme" paneli

17:39 22 Aralık 2015
"Karbonmonoksit Zehirlenmelerini Önleme" paneli

Panelde yapılan kura çekiminde 50 kişiye karbonmonoksit dedektörü verildi

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, "Her yıl karbonmonoksit zehirlenmesinden birkaç vatandaş hayatını kaybediyor. Çok basit tedbirlerle bu ölümlerin önüne geçilebilir" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Yıldırın Belediyesi TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Baca İmalatçıları ve Uygulayıcıları Derneği (BACADER) ve Bursagaz'ın katkılarıyla Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Karbonmonoksit Zehirlenmelerini Önleme" konulu panelde konuşan Akan, karbonmonoksit zehirlenmesinin Bursa'nın bir kabusu olduğunu söyledi.

Bursa'nın coğrafi yapısı itibariyle lodosa maruz kalan şehirlerin başında geldiğini ifade eden Akan, birtakım basit önlemlerin alınamaması nedeniyle kış aylarına girerken karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarının yaşandığını belirtti.

Karbonmonoksitten dolayı çok sayıda insanın zehirlendiğini aktaran Akan, "Bu zehirlenme olayını yaklaşık 7 yıldır gündemde tutmaya çalışıyoruz. Halkımızı bu konuda uyarıyoruz ve zehirlenmenin önüne geçilebilmesiyle ilgili olarak yazılı ve görsel basında her türlü etkinliği yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Akan, 2013'te yaklaşık bin 500 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hastanelere başvurduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Yapılan çalışmalarla 2014'te bu sayı bin 200'lere düştü. 2015'in ilk 10 ayında bu sayı binlere düştü. Bu sayılar sadece zehirlenen vakalar. Her yıl karbonmonoksit zehirlenmesinden birkaç vatandaş hayatını kaybediyor. Çok basit tedbirlerle bu ölümlerin önüne geçilebilir. Her yıl ısrarla ve inatla, yeterli bilinç oluşuncaya ve ölümler son buluncaya kadar bu konunun üzerine gitmeye kararlıyız. Bu ölümlerin olmaması için çok dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğini düşünüyorum."

En fazla karbonmonoksit zehirlenmelerinin Yıldırım ilçesinde yaşandığını vurgulayan Akan, panele destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkkür etti.

Panele katılanlar arasında yapılan kura çekiminde 50 kişiye karbonmonoksit dedektörü verildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.