Bursa

Marmarabirlik "üreticinin havuzu"ndan zeytin alacak

12:33 24 Aralık 2015
Marmarabirlik "üreticinin havuzu"ndan zeytin alacak

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kampanya sonuna gelinmesine rağmen alım miktarının 36 bin tonlar seviyesinde kaldığını, 40 bin ton hedefine ulaşmak için üreticinin havuzundan zeytin almayı planladıklarını bildirdi.

Asa, yazılı açıklamasında, dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarabirlik'in, 2015-2016 iş yılı ürün alım kampanyasının devam ettiğini belirtti.

Birliğin, 26 Ekim'den bugüne kadar 185 milyon lira bedel karşılığında 36 bin 600 ton ürün aldığını kaydeden Asa, "Marmarabirlik'in satış rakamlarını artırabilmesi için kampanya kapsamında en az 40 bin ton zeytin almayı hedeflediğimizi açıklamıştık. Rekolte beyanının yüzde 50'sini tamamlamayan ortak sayımızın fazla olmasından dolayı kampanya sonuna gelmiş olmamıza rağmen alım miktarımız 36 bin tonlar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bundan dolayı da Marmarabirlik'in alım planı sekteye uğramıştır" değerlendirmesinde bulundu.  

- "Üreticinin havuzundan zeytin almayı planlamaktayız"

Asa, gelecek yıl satış rakamlarının 40 bin tonlar bandında kalabilmesi için düzenli bir alım ve satış planı uygulanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Doğal iklim koşullarından dolayı halk arasında ürünün 'kıvırcık' denilen bir durumda olduğunu, üreticinin de kıvırcık ürünü kendi havuzunda değerlendirdiğini görmekteyiz. En az 40 bin ton ürün alım hedefimize ulaşabilmek amacıyla önümüzdeki günlerde üreticinin havuzundan zeytin almayı planlamaktayız. Daha çok ürün almak, Marmarabirlik'in satışlarına da fayda sağlayacak olup, en kısa zamanda alımlara başlanacaktır."

- "Ürün teslimatı az olan ortakların kar payı düşük olacak"

Marmarabirlik'te bu yıl kotasız alıma ve ürün alım fiyatlarında yüzde 75'e varan artışa rağmen rekolte beyanının yüzde 50'sini teslim etmeyen çok sayıda üretici ortak bulunduğunu anlatan Asa, şu bilgileri verdi: 

"Beyan ettiği ürün miktarının 50'sini tamamlayan ortaklara gübre ve zirai ilaç kredisinde limit artışı yapılacak. Beyan ettiği ürünün yüzde 50'sini teslim etmeyen ortaklar ise ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için gübre ve zirai ilaç artışından faydalanamayacaklar. Önümüzdeki yıllarda yapılacak kar payı dağıtımı da yine ortakların teslim ettiği ürün miktarına göre belirlenecek. Ürün teslimatı az olan ortakların kar payı da düşük olacak."

 Asa, Marmarabirlik'in 2015-2016 ürün alım kampanyası için yaklaşık 200 milyon liralık bütçe ayırdıklarını kaydederek, birliğin bu kampanya döneminde geçtiğimiz yıla göre çok daha fazla miktarda ödeme yaptığını vurguladı. 

Üretici ortaklara yarın yapılacak dördüncü dilim ödeme ile toplam 100 milyon liralık ödeme yapılmış olacağını belirten Asa, "Kampanya kapsamında üreticiye ürün bedellerinin yüzde 60'ı peşin ödenmiş olup, geriye kalan yüzde 40'lık dilimi ise Marmarabirlik'in imkanları çerçevesinde en kısa zamanda kredi kullanmadan ödemeyi hedeflemekteyiz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.