Bursa

Suriyeli öksüz ve yetimlerin eğitimi için "köprü" oluyorlar

12:04 25 Aralık 2015
Suriyeli öksüz ve yetimlerin eğitimi için "köprü" oluyorlar

MİRAÇ KAYA - CEM ŞAN - Bursa'da Kalbi Selim Derneği, gönüllü öğretmenler tarafından verilen dersler yoluyla Türkiye'ye sığınan Suriyeli öksüz ve yetimlerin eğitim imkanından mahrum kalmamasını sağlıyor.

Çocuklara, dernek bünyesinde gönüllü görev yapan Suriyeli 14 öğretmen, "Kur'an-ı Kerim, Arapça, hadis, fıkıh, tefsir, akaid, Türkçe, Arap dili ve edebiyatı ile Osmanlı tarihi" dersleri veriyor. 

Dernek Başkanı Osman İpekçioğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş nedeniyle öksüz ve yetim kalan ve yaşamlarını Bursa'da sürdüren çocukların eğitimini üstlendiklerini söyledi.

Bu çocukları kardeşleri olarak gördüklerini vurgulayan İpekçioğulları, "Eğitim verdiğimiz kardeşlerimizin yaşları ortalama 6 ila 14 yaş arasındadır. Yaklaşık 150 öğrencimiz var. 50 kişilik bir talep daha var ama yerimiz müsait olmadığı için eğitim veremiyoruz" diye konuştu. 

Suriyeli çocuklara Kur'an-ı Kerim, Arapça, hadis, fıkıh, tefsir, akaid, Türkçe, Arap dili ve edebiyatı ve Osmanlı tarihi dersleri verdiklerini anlatan İpekçioğulları, şöyle devam etti:

"Türkçe derslere de ağırlık veriyoruz çünkü burada yaşıyorlar ona göre hayatlarına devam etmeleri lazım. Bazılarının anneleri Türkçe bilmiyor, çocuklar biraz Türkçe öğrendikleri için iletişim güzel oluyor. Bu kardeşlerimizin çok eksiklikleri var. Kışın giyecek montları, ayakkabıları yok. Bu konuda çok ciddi sıkıntılarımız var. Yakında inşallah mont, ayakkabı ve kışlık kıyafet kampanyası başlatacağız. Bunları da Allah nasip ederse hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışacağız." 

-Eğitim veren öğretmenlerin tamamı Suriyeli

İpekçioğulları, dernekte eğitim veren öğretmenlerin hepsinin Suriyeli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: 

"Derneğimizde görev yapan 14 öğretmenimiz var. Bunlardan 7'si erkek 7'si bayan. Hepsi Suriyeli, daha önce orada öğretmenlik yapmışlar fakat okulları bombalandığı için Türkiye'ye sığınmışlar. ​Öğretmenlerimizin çoğu Mısır'da İslam Üniversitesini birincilikle bitirmiş. Bizden para istemiyorlar, burada gönüllü olarak eğitim veriyorlar ayrıca başka bir iş yerinde çalışıp ekmek paralarını kazanıyorlar. Oradan rızklarını çıkardıkları için 'Hocam bizim buradan maddi olarak bir beklentimiz yok' diyorlar." 

-"Biz sadece köprü vazifesi görüyoruz" 

Çocukların maddi yardımların yanı sıra sevilmeye ve sahiplenilmeye de ihtiyaçları olduğunu ifade eden İpekçioğulları, sadece Suriyelilerin değil toplumun her kesiminden yardıma ihtiyacı olanların yanında bulunmaya çalıştıklarını vurguladı. 

İpekçioğulları, derneğe ihtiyaç sahibi 300 ailenin kayıtlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Allah razı olsun hayırsever kardeşlerimiz erzak getiriyorlar, vatandaşlarımızdan kullanılmış eşya topluyoruz. Battaniye kampanyamız var. Bu kampanya sayesinde elhamdülillah 500 battaniye dağıttık.  Dernek olarak elden para almamaya gayret ediyoruz. Hayır yapacak kişiyi derneğe davet ediyoruz. Biz sadece köprü vazifesini görüyoruz. Hayırsever 'Yardım etmek istiyorum, şu parayı hesabınıza göndereyim' diyor. Biz de 'Öyle olmaz göndermeyin gel kardeşim sen hayrını kendin ver. Burada aileyi görmen lazım onlarla beraber olman lazım' diyoruz. Çok da güzel oluyor aileler birbirleriyle kaynaşıyorlar. Böyle güzel bir kardeşlik düsturuyla yardımlarımız ulaşıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.