Bursa

"Devir, alın terinden çok akıl teri dönemi"

15:42 29 Aralık 2015
"Devir, alın terinden çok akıl teri dönemi"

 Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'de orta terk bir eğitim seviyesi bulunduğunu ileri sürerek, "Dünya üzerinde bu eğitim seviyesiyle 17 ekonomi içine girebilmiş başka bir ülke yok. Eğitim seviyemizi ve bilimsel araştırmalarımızı artırdığımız taktirde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebiliriz" dedi.

Uludağ Üniversitesi Ekonometri Topluluğu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Genç Girişimciler Kurulu tarafından ortaklaşa düzenlenen ve iki gün sürecek Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ekonomi Zirvesi başladı. 

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Burkay, Türkiye'nin artık klasik metotlar ve klasik iş modelleriyle gelebileceği en iyi noktaya ulaştığını söyledi. 

Burkay, ortalama 6,5 yıl olan eğitim seviyenin bugünlerde 7,2'ye çıktığını ifade ederek, "Orta terk bir eğitim seviyemiz var. Dünya üzerinde bu eğitim seviyesiyle 17 ekonomi içine girebilmiş başka bir ülke yok. Eğitim seviyemizi ve bilimsel araştırmalarımızı artırdığımız taktirde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebiliriz. Bu da içimizde bulunan potansiyelin ne kadar büyük olduğunu bizlere göstermektedir" diye konuştu.

Potansiyeli doğru kullanarak farklı iş modellerinin ve yaklaşımlarının toplumda hakim olması gerektiğini vurgulayan Burkay, "İnovasyon, toplumsal kültür devrimini gerektiren bir kavram. Bu, sadece Ar-Ge çalışmalarıyla elde edeceğimiz bir sonuç değil. İnovatif kavramının tam olarak içerisini doldurmak istiyorsak, bu kültür devrimini gerçekleştirmeliyiz" ifadesini kullandı.

Genç girişimcileri ekonomiye kazandırmak için uzun süredir çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Burkay, günümüzde farklılaşmayla bir adım öne çıkılabileceğini aktardı.

-" Akıl teri dönemi"

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da dünya genelinde yapılan araştırmalarda gençlerin yüzde 40'ının kendi işini kurmak istediğini söyledi.

Türkiye'de gençlerin çoğunun kendi işini kurmak istediğini vurgulayan Ulcay, yapılan devlet memurluğu sınavlarına yoğun bir başvuru olduğunu belirterek, "Bu da demek oluyor ki, gençlerimiz kendi işini kurmakta, girişimci olmakta istekli fakat buna cesaretleri yok. İçinizdeki bu girişimcilik ruhunu ortaya koyacak imkanların temin edilmesi gerekiyor" dedi.

Ulcay, Türkiye'nin genç nüfusa sahip Avrupa'nın tek ülkesi olduğunu ifade ederek, "Her yıl yeni yetişen 1 milyon genç nesile iş bulmamız lazım. Bunun için de bir kaynak gerekiyor. Eğer biz bunu halen devletten bekliyorsak devlet desteğiyle kalkınma modeli dünyada bitti. Bu anlamda özel sektörümüzü güçlendirecek ve girişimci sayımızı artıracak adımları atmalıyız" diye konuştu.

Türkiye olarak 500 milyar dolar ihracat hedefinin belirlendiğini anımsatan Ulcay, şunları kaydetti:

"Hedeflerimize ulaşabilmemiz için her yıl yüzde 10'lar seviyesinde büyümemiz lazım. Bu kolay bir hedef değil. Eğer biz orta gelir eşiğini aşamazsak olduğumuz yerden çok ileriye gidemeyiz. Devir artık alın terinden çok akıl terinin öne çıktığı bir devir. Bu da teknoloji üretebilecek seviyeye gelmemizi gerektiriyor. O da araştırma ve geliştirmeye bağlıdır. Bizler hedeflere inanmalıyız, eğer inanırsak başarırız."

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panellerde Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri, katılımcılara başarı hikayelerini aktardı. Zirve, yarın çeşitli panel ve etkinliklerle devam edecek.

UÜ'nün Görükle Yerleşkesindeki Mete Cengiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan zirvenin açılışına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Kağan Yeşil, Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Gökhan Onur ile iş dünyasının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.