Bursa

Sarıkamış şehitleri anılıyor

13:16 03 Ocak 2016
Sarıkamış şehitleri anılıyor

Çanakkale, Eskişehir, Bilecik ve Yalova'da yürüyüş düzenlendi

 Sarıkamış Harekatı'nın 101'nci yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Çanakkale, Eskişehir, Bilecik ve Yalova'da yürüyüş düzenlendi.

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen öğrenciler ve daire amirleri Sarıkamış türküleri eşliğinde, ellerinde Türk bayrakları ile Demircioğlu Caddesi, Atatürk Caddesi, Balıkesir Caddesi, Piri Reis Caddesi ve Kayserili Ahmet Paşa Caddesi güzergahından Morabbin Parkı'na kadar yürüdü. 

Burada saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Çanakkale Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Nüammer Uslu, yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ın Türk milletinin asil ve cesur insanlarının destanı olduğunu söyledi.

Uslu, İslam aleminin ümidi oldukları bilinciyle cepheye giden, tarihe her daim kahramanlıklarıyla nam salmış Türk askerleri için şehitlik mertebesinden başka varacak yer bulunmadığını belirtti. Uslu, "Sarıkamış, Mehmetçiğin her şart altında irade, cesaret ve disiplinden oluşan karakterini nasıl muhafaza ettiğini tarihe altın harflerle yazdığı bir semboldür. Sarıkamış, cennete yürümenin adı, cenneti hak etmenini anahtarıdır" diye konuştu.

- Eskişehir

Eskişehir'de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı anma programları kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte 200 öğrenci, 5 kilometre yürüdü.

Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı dolayısıyla "Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak" sloganıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında Hoşnudiye Mahallesi İstasyon Caddesi'nde bir araya gelen öğrenci grubu, Sarıkamış şehitleri için pankart ve Türk bayrağı açtı.

Daha sonra Atatürk Caddesi'nden Akarbaşı Mahallesi Atatürk Bulvarı'na kadar yürüyen gruba, vatandaşlar alkışlarla destek verdi. Vişnelik Mahallesi'ndeki Hava Şehitliği önünde etkinliği sonlandıran grup, şehitler anısına saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Grup adına açıklama yapan Mithat Mutu, Sarıkamış harekatına katılan askerlerin vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğü için canlarını hiçe sayarak ölüme koştuklarını söyledi.

Vatanın müdafaasının maddi imkansızlıklara rağmen devam ettiğini belirten Mutu, şöyle dedi:

"Askerimiz elinde hiçbir teçhizat olmadan sıfırın altında 30 derecenin hüküm sürdüğü çetin kış şartları altında savaşarak şahadet şerbetini içmişlerdir. Sarıkamış'ta şehit olan ecdadı anarak ve onların bu ülke için ortaya koymuş oldukları en büyük fedakarlığı, canlarını vermelerini yad etmek için bir araya geldik." 

Etkinlik şehitler için edilen duanın ardından sona erdi.

- Bilecik

Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Belediye Başkan Vekili Kadir Şentürk ve diğer ilgililer saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu.

Yaklaşık bin kişilik grup, yapılan duanın ardından "Sarıkamış Türküsü" eşliğinde ellerinde Türk bayraklarıyla Şeyh Edebali Türbesi'ne geldi.

Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Aslan Yıldız, yaptığı konuşmada, Türk tarihinde zaferler kadar acıların da yer tuttuğunu belirterek, birçok yerde şehit olan Anadolu çocuklarının destansı mücadelesinin anlatıldığını söyledi.

- Yalova

Yalova'da Atatürk Spor Salonu önünden başlayan yürüyüş, Spor Caddesi, Gazipaşa Caddesi güzergahlarında sürdü. Ardından ellerinde Türk bayrakları taşıyan grup Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Gruba motosikletli bir etkinliğe katıldı. 

Meydanda düzenlenen törende ise Sarıkamış'ta şehit olan askerler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından dualar edildi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.